
„Odrobinę” przerażające, kruche, maślane ciasteczka.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Zmiksuj wszystkie składniki (oprócz migdałowych paznokci) a następnie zagnieć ciasto.
- Owiń je folią i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Zalej wrzątkiem migdały.
- Po kilku minutach z łatwością zdejmiesz z nich skórkę i przedzielisz na pół – w ten sposób powstaną paznokcie.
- Z ciasta formuj palce (polecam foremkę, która ułatwi i skróci pracę).
- W każdy paluch wciśnij połówkę migdała.
- Wstaw paluchy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 10 minut.
- Studź rozłożone na talerzyku.
- Ciasteczka dostarczają niecodziennych emocji.
- Od obrzydzenia, poprzez przerażenie, aż po zachwyt 🙂
- Smakują obłędnie.
Składniki
- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajka
- odrobina wanilii
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli (w wersji dla dzieci użyj tylko ½ łyżeczki soli)
- 3/4 szklanki obranych migdałów, które staną się paznokciami 🙂
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
Znajdziesz mnie również na Instagramie.
Dodaj do ulubionych:
Lubię Wczytywanie...
Podobne
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda