Wykonanie TARTA
- Posmaruj masłem formę na tartę.
- Pozostałe masło pokrój w kostkę i wrzuć do mąki wymieszanej z solą.
- Rozetrzyj palcami masło z mąką do powstania drobnych okruchów, dodaj jajko i wyrób ciasto.
- Zrób z niego kulę i schowaj do lodówki na godzinę.
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na placek o średnicy trochę większej niż średnica Twojej formy.
- Ciasto połóż na formie papierem do góry i delikatnie go zdejmij.
- Dokładnie wyłóż boki formy i dociśnij ciasto do jej ścianek.
- Spód ciasta podziurkuj widelcem i schowaj je do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 190°C.
- I kolejny trik z przepisu z Kwestii Smaku: formę z ciastem przykryj folią aluminiową i połóż obciążenie (sucha fasola, ćwiartki owoców – ja upiekłam przy okazji gruszki J).
- Obciążone ciasto wstaw do piekarnika na 15 minut, później zdejmij obciążenie i usuń folię i pozwól tarcie nabierać złotego koloru przez ok. 13 minut.
- Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika, a temperaturę zmniejsz do 180°C.
Składniki TARTA
- 250 g mąki pszennej
- 150 g schłodzonego masła
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1 jajko
Wykonanie NADZIENIE
- W misce roztrzep jajka z solą i białym pieprzem.
- Schłodzony ser zetrzyj na tarce i dodaj do jajek.
- Wlej śmietankę i całość wymieszaj.
- Łososia pokrój na kawałki, a gruszki w cienkie półplasterki i skrop je sokiem z cytryny.
- Masę serową wylej na tartę, ułóż kawałki łososia i gruszki, posyp różowym pieprzem.
- Wstaw quiche do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut.
- Udekoruj świeżą rukolą i wcinaj.
Składniki NADZIENIE
- 125 g wędzonego łososia
- 1 duża gruszka
- 4 jajka
- 125 g sera camembert
- 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
- sól i biały pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka różowego pieprzu
- rukola do posypania