Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą

Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą

Wykonanie TARTA

  1. Posmaruj masłem formę na tartę.
  2. Pozostałe masło pokrój w kostkę i wrzuć do mąki wymieszanej z solą.
  3. Rozetrzyj palcami masło z mąką do powstania drobnych okruchów, dodaj jajko i wyrób ciasto.
  4. Zrób z niego kulę i schowaj do lodówki na godzinę.
  5. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na placek o średnicy trochę większej niż średnica Twojej formy.
  6. Ciasto połóż na formie papierem do góry i delikatnie go zdejmij.
  7. Dokładnie wyłóż boki formy i dociśnij ciasto do jej ścianek.
  8. Spód ciasta podziurkuj widelcem i schowaj je do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 190°C.
  9. I kolejny trik z przepisu z Kwestii Smaku: formę z ciastem przykryj folią aluminiową i połóż obciążenie (sucha fasola, ćwiartki owoców – ja upiekłam przy okazji gruszki J).
  10. Obciążone ciasto wstaw do piekarnika na 15 minut, później zdejmij obciążenie i usuń folię i pozwól tarcie nabierać złotego koloru przez ok. 13 minut.
  11. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika, a temperaturę zmniejsz do 180°C.

Składniki TARTA

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 jajko

Wykonanie NADZIENIE

  1. W misce roztrzep jajka z solą i białym pieprzem.
  2. Schłodzony ser zetrzyj na tarce i dodaj do jajek.
  3. Wlej śmietankę i całość wymieszaj.
  4. Łososia pokrój na kawałki, a gruszki w cienkie półplasterki i skrop je sokiem z cytryny.
  5. Masę serową wylej na tartę, ułóż kawałki łososia i gruszki, posyp różowym pieprzem.
  6. Wstaw quiche do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut.
  7. Udekoruj świeżą rukolą i wcinaj.

Składniki NADZIENIE

  • 125 g wędzonego łososia
  • 1 duża gruszka
  • 4 jajka
  • 125 g sera camembert
  • 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
  • sól i biały pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • rukola do posypania

 

Dodaj komentarz