Roladki z piersi kurczaka, nadziewane szpinakiem i fetą, podane w chrupiących ziarnach słonecznika

Roladki z piersi kurczaka, nadziewane szpinakiem i fetą, podane w chrupiących ziarnach słonecznika

Tym razem propozycja „odciążenia” klasycznego polskiego obiadu – typowe danie pod tytułem „roladki z mięsa” stuningowałam tak, by przemycić pierś z kurczaka, która w towarzystwie szpinaku i fety nie jest sucha, a wręcz aromatyczna i soczysta, no i okropną bułkę tartą z panierki zastąpiłam chrupiącymi pestkami słonecznika.

Wykonanie

  1. Umyj piersi kurczaka, osusz je papierowymi ręcznikami, przekrój je na pół i rozbij tłuczkiem. Mięso musi być dość dobrze rozbite, ale oczywiście nie podziurawione : )
  2. Posyp solą, pieprzem i papryką i wklep przyprawy w mięso.
  3. Umyj szpinak, odsącz go i posiekaj dość drobno.
  4. Obierz i posiekaj drobno czosnek.
  5. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć czosnek i po chwili dodaj szpinak i duś, aż szpinak zmięknie (jeśli robisz farsz z mrożonego szpinaku, podgrzewaj go, aż do momentu wyparowania wody).
  6. Zdejmij szpinak z ognia i pozwól mu odrobinę ochłonąć : )
  7. Dodaj 2 łyżki gęstej śmietany i dokładnie wymieszaj.
  8. Dodaj odrobinę soli i świeżo zmielonego, czarnego pieprzu, spróbuj i dopraw – farsz musi być wyraźny, ale nie za słony, bo feta też doda smaku.
  9. Pokrusz ser feta, dodaj do farszu i wymieszaj.
  10. Na każdą pierś nałóż farsz i zawiń mięso w roladkę.
  11. Delikatnie zanurz roladkę w roztrzepane jajko, a następnie w ziarna słonecznika.
  12. Połóż na rozgrzaną patelnię połóż roladki tak, by część gdzie jest brzeg piersi była na dole i dzięki sile grawitacji powinno Ci się udać usmażyć je bez zbędnych nitek, wykałaczek itp.
  13. Smaż roladki po kilka minut z obu stron, aż do momentu, gdy mięso się ładnie zarumieni.

Składniki

  • 2 podwójnye piersi kurczaka
  • 400 g szpinaku
  • 250 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • jedno jajko
  • łyżka oliwy z oliwek lub masła
  • garść ziaren słonecznika
  • sól i pieprz do mięsa i do szpinaku
  • szczypta czerwonej papryki

 

6 komentarzy

  1. Anonimowy

    😉

  2. Od jakiegoś czasu obserwuję Twojego bloga, jednak dopiero teraz postanowiłam go skomentować :). Ten przepis wydaje mi się być idealny na spotkanie rodzinne czy też spotkanie z przyjaciółmi. Na zdjęciach wszystko wygląda bardzo smacznie, dlatego w ten weekend skorzystam z tego przepisu :). Pozdrawiam.

  3. witam! czy mogę zamiast piersi z kurczaka zrobić roladki z polędwicy wieprzowej tzw.zrazówki?wspaniały blog pozdrawiam!

  4. Oczywiście, że tak 🙂 Dziękuję 🙂

  5. witam! roladki wyszły pyszne, robiłam na święta, dziękuję za pyszny przepis!

  6. Bardzo się cieszę 🙂 Robiłaś z wieprzowiną?

Dodaj komentarz