Tym razem propozycja „odciążenia” klasycznego polskiego obiadu – typowe danie pod tytułem „roladki z mięsa” stuningowałam tak, by przemycić pierś z kurczaka, która w towarzystwie szpinaku i fety nie jest sucha, a wręcz aromatyczna i soczysta, no i okropną bułkę tartą z panierki zastąpiłam chrupiącymi pestkami słonecznika.
Wykonanie
-
Umyj piersi kurczaka, osusz je papierowymi ręcznikami, przekrój je na pół i rozbij tłuczkiem. Mięso musi być dość dobrze rozbite, ale oczywiście nie podziurawione : )
-
Posyp solą, pieprzem i papryką i wklep przyprawy w mięso.
-
Umyj szpinak, odsącz go i posiekaj dość drobno.
-
Obierz i posiekaj drobno czosnek.
-
Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć czosnek i po chwili dodaj szpinak i duś, aż szpinak zmięknie (jeśli robisz farsz z mrożonego szpinaku, podgrzewaj go, aż do momentu wyparowania wody).
-
Zdejmij szpinak z ognia i pozwól mu odrobinę ochłonąć : )
-
Dodaj 2 łyżki gęstej śmietany i dokładnie wymieszaj.
-
Dodaj odrobinę soli i świeżo zmielonego, czarnego pieprzu, spróbuj i dopraw – farsz musi być wyraźny, ale nie za słony, bo feta też doda smaku.
-
Pokrusz ser feta, dodaj do farszu i wymieszaj.
-
Na każdą pierś nałóż farsz i zawiń mięso w roladkę.
-
Delikatnie zanurz roladkę w roztrzepane jajko, a następnie w ziarna słonecznika.
-
Połóż na rozgrzaną patelnię połóż roladki tak, by część gdzie jest brzeg piersi była na dole i dzięki sile grawitacji powinno Ci się udać usmażyć je bez zbędnych nitek, wykałaczek itp.
-
Smaż roladki po kilka minut z obu stron, aż do momentu, gdy mięso się ładnie zarumieni.
Składniki
- 2 podwójnye piersi kurczaka
- 400 g szpinaku
- 250 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- jedno jajko
- łyżka oliwy z oliwek lub masła
- garść ziaren słonecznika
- sól i pieprz do mięsa i do szpinaku
- szczypta czerwonej papryki
😉
Od jakiegoś czasu obserwuję Twojego bloga, jednak dopiero teraz postanowiłam go skomentować :). Ten przepis wydaje mi się być idealny na spotkanie rodzinne czy też spotkanie z przyjaciółmi. Na zdjęciach wszystko wygląda bardzo smacznie, dlatego w ten weekend skorzystam z tego przepisu :). Pozdrawiam.
witam! czy mogę zamiast piersi z kurczaka zrobić roladki z polędwicy wieprzowej tzw.zrazówki?wspaniały blog pozdrawiam!
Oczywiście, że tak 🙂 Dziękuję 🙂
witam! roladki wyszły pyszne, robiłam na święta, dziękuję za pyszny przepis!
Bardzo się cieszę 🙂 Robiłaś z wieprzowiną?