Dojrzała i soczysta… Dumnie eksponuję swe kształty w oczekiwaniu na doborowe towarzystwo… Rozgrzej mnie i poczuj mą słodycz w gorzkiej, aromatycznej oprawie.
Wykonanie
Umyj gruszkę i pozbądź się gniazda z nasionami. Jeśli skóra jest miękka, to nie obieraj.
Pokrój gruszkę wzdłuż na ósemki i wrzuć je na rozgrzane na patelni masło z cukrem.
Smaż chwilę na dużym ogniu do zarumienienia.
Zdejmij z patelni i wrzuć orzechy.
Praż około 2 minut a później dodaj miód.
Pozwól mu się rozpuścić i zdejmij z ognia.
Na rukoli ułóż gruszki i polej dressingiem po gruszkach (ja tylko na potrzeby zdjęcia polałam wokół sałatki).
Pokrusz ser i wcinaj. Uwaga porcja na jedną osobę 😉
Składniki
1 średnio dojrzała gruszka
garść rukoli
garść orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
½ łyżeczki brązowego cukru
kawałek sera gorgonzola lub innego sera z niebieską pleśnią (ok. 15-20 dag.)