Sałatka z rukolą, gorgonzolą i  karmelizowaną gruszką w orzechowo-miodowym dressingu

Sałatka z rukolą, gorgonzolą i karmelizowaną gruszką w orzechowo-miodowym dressingu

Dojrzała i soczysta… Dumnie eksponuję swe kształty w oczekiwaniu na doborowe towarzystwo… Rozgrzej mnie i poczuj mą słodycz w gorzkiej, aromatycznej oprawie.

Wykonanie

  1. Umyj gruszkę i pozbądź się gniazda z nasionami. Jeśli skóra jest miękka, to nie obieraj.
  2. Pokrój gruszkę wzdłuż na ósemki i wrzuć je na rozgrzane na patelni masło z cukrem.
  3. Smaż chwilę na dużym ogniu do zarumienienia.
  4. Zdejmij z patelni i wrzuć orzechy.
  5. Praż około 2 minut a później dodaj miód.
  6. Pozwól mu się rozpuścić i zdejmij z ognia.
  7. Na rukoli ułóż gruszki i polej dressingiem po gruszkach (ja tylko na potrzeby zdjęcia polałam wokół sałatki).
  8. Pokrusz ser i wcinaj. Uwaga porcja na jedną osobę 😉

Składniki

  • 1 średnio dojrzała gruszka
  • garść rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  •  ½ łyżeczki brązowego cukru
  •  kawałek sera gorgonzola lub innego sera z niebieską pleśnią (ok. 15-20 dag.)


 
 

Dodaj komentarz