Myślisz, że jestem po prostu słodka i raczej dziwna. Nie chciałbyś poznawać mojej morfologii. Dajesz mi jednak szansę, a ja odwdzięczam Ci się bananowym i niebanalnym rozbudzeniem kubków smakowych… Odkrywasz moją wyrazistość i orientalne pochodzenie… Staję się w Twych ustach pikantna i wyjątkowa…
Bananowa Zupa z Curry
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Przygotuj jasną zasmażkę z masła i mąki, powoli rozprowadź ją bulionem.
- Gotuj chwilę na małym ogniu. W śmietanie wymieszaj wszystkie przyprawy.
- Do bulionu stopniowo dodawaj mleko i śmietanę .
- Gotuj na małym ogniu 10 min.
- Obierz banany i skrop je sokiem z cytryny.
- Zmiksuj i dodaj do zupy. W
- ymieszaj i pozwól na małe wrzenie.
- Spróbuj i ewentualnie troszkę dopraw solą.
- Szynkę pokrój cieniutko w paseczki o długości 3-4 cm.
- Wrzuć na rozgrzaną, suchą, teflonową patelnię.
- Po chwili przewróć i podsmaż chwilę.
- Groszek osącz z zalewy w trosce o estetykę kremu 🙂
- Tuż przed podaniem wrzuć do miseczki groszek i udekoruj chipsami z szynki, tak by jak najmniej zanurzały się w zupie.
- Możesz je też podać na talerzyku razem z grzanką.
- Spróbuj i pozwól się oczarować szalonemu zestawieniu smaków 🙂
Składniki
- 3 banany
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- czubata łyżka mąki pszennej
- odrobina soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżki przyprawy curry
- 15 dag groszku z puszki
- 15 dag szynki parmeńskiej, ewentualnie szynki serrano
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
Znajdziesz mnie również na Instagramie.