Słony krem z bananów i curry, z zielonym groszkiem i chipsami z szynki parmeńskiej

Myślisz, że jestem po prostu słodka i raczej dziwna. Nie chciałbyś poznawać mojej morfologii. Dajesz mi jednak szansę, a ja odwdzięczam Ci się bananowym i niebanalnym rozbudzeniem kubków smakowych… Odkrywasz moją wyrazistość i orientalne pochodzenie… Staję się w Twych ustach pikantna i wyjątkowa… 
 
Bananowa Zupa z Curry
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Potrzebujesz:
©3 bananów
©3 szklanek bulionu warzywnego
©1 szklanki mleka
©1 szklanki śmietanki 30%
©2 łyżek masła
©czubatej łyżki mąki pszennej
©odrobiny soku z cytryny
©szczypty soli
©1 łyżeczki imbiru
©½ łyżeczki białego pieprzu
©1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
©1/2 łyżeczki mielonej kolendry
©1 łyżki przyprawy curry
©15 dag groszku z puszki

©15 dag szynki parmeńskiej, ewentualnie szynki serrano
Zrób mnie:
przygotuj jasną zasmażkę z  masła i mąki, powoli rozprowadź  ją bulionem. Gotuj chwilę na małym ogniu. W śmietanie wymieszaj wszystkie przyprawy. Do bulionu stopniowo  dodawaj mleko i śmietanę . Gotować na  małym ogniu 10 min. Obierz banany i skrop je sokiem z cytryny. Zmiksuj i dodaj do zupy. Wymieszaj i pozwól na małe wrzenie.  Spróbuj i ewentualnie troszkę dopraw solą. Szynkę pokrój cieniutko w paseczki o długości 3-4 cm. Wrzuć na rozgrzaną, suchą, teflonową patelnię. Po chwili przewróć i podsmaż chwilę. Groszek osącz z zalewy w trosce o estetykę kremu J Tuż przed podaniem wrzuć do miseczki groszek i udekoruj chipsami z szynki, tak by jak najmniej zanurzały się w zupie. Możesz je też podać na talerzyku razem z grzanką. Spróbuj i pozwól się oczarować szalonemu zestawieniu smaków J

Dodaj komentarz