Zawijane ciasto drożdżowe z owocami

Zawijane ciasto drożdżowe z owocami

Po kilku udanych przygodach z drożdżówkami czas na przygotowane dość nieklasycznie klasyczne ciasto drożdżowe z owocami. Dzięki zawijaniu ciasto jest nadziane owocami, ich smakiem, aromatem i jest dzięki nim lekko wilgotne.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Zrób zaczyn z drożdży ciepłego mleka, cukru i kilku łyżek mąki.
  2. Odstaw go w ciepłe miejsce na jakieś 10 min.
  3. Rozpuść masło.
  4. Do dużej miski wsyp mąkę, wlej stopione masło i roztrzepane jajka. Dodaj zaczyn.
  5. Jeśli podczas wyrabiania ciasto będzie zbyt rzadkie, możesz dodać trochę mąki.
  6. Wyrabiaj ciasto, aż do momentu, gdy zacznie odstawać od dłoni, czyli po jakiś 10 minutach.
  7. Z ciasta uformuj kulę, którą włóż do dużej, posypanej mąką miski.
  8. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, żeby ciasto mogło podwoić swoją objętość.
  9. Umyj i pokrój owoce – śliwki, jeśli są małe i miękkie wystarczy przekroić na połówki, jeśli zaś są dość duże i twarde, pokrój je na ćwiartki, bądź nawet plasterki.
  10. Jabłka pokrój na małe plasterki.
  11. Wymieszaj owoce razem z łyżeczką cukru.
  12. Składniki na kruszonkę wymieszaj i rozkrusz opuszkami palców.
  13. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  14. Na dużym stole rozłóż papier do pieczenia i rozwałkuj na nim ciasto na prostokąt o powierzchni trzy razy większej niż Twoja foremka do pieczenia, wysokość musi zostać ta sama, a szerokość musi być potrójna.
  15. Razem z papierem przełóż ciasto do formy, wkładając najpierw środek ciasta.
  16. Wyłóż 1/3 owoców i przykryj je jednym z boków ciasta.
  17. Wyłóż kolejną część owoców i znów przykryj je ciastem z drugiej strony.
  18. Na wierzch wyłóż pozostałe owoce i posyp kruszonką.
  19. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 40-50 minut.
  20. Po 30 minutach możesz zmniejszyć temperaturę do 150°C.
  21. Ciasto będzie gotowe, gdy jego brzegi zarumienią się na złoty kolor.
  22. Ciasto pokrój, gdy już wystygnie.

Składniki

  • ok. 500 g sezonowych owoców np. śliwek i jabłek (ewentualnie duży słoik powideł śliwkowych)
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 50 g świeżych drożdży

na kruszonkę:

  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 150 g mąki pszennej

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

4 komentarze

  1. uwielbiam ciasta ze śliwkami 🙂
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

  2. uwielbiam drożdżowe ciasta:d pycha:D:D

  3. Wygląda wyśmienicie, na pewno wypróbuję przepis mmm:)

  4. ooo ciekawy przepis;) uwielbiam takie ciasta,chętnie wypróbuję;)

Odpowiedz na „Justyna BąkAnuluj pisanie odpowiedzi