Po kilku udanych przygodach z drożdżówkami czas na przygotowane dość nieklasycznie klasyczne ciasto drożdżowe z owocami. Dzięki zawijaniu ciasto jest nadziane owocami, ich smakiem, aromatem i jest dzięki nim lekko wilgotne.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Zrób zaczyn z drożdży ciepłego mleka, cukru i kilku łyżek mąki.
- Odstaw go w ciepłe miejsce na jakieś 10 min.
- Rozpuść masło.
- Do dużej miski wsyp mąkę, wlej stopione masło i roztrzepane jajka. Dodaj zaczyn.
- Jeśli podczas wyrabiania ciasto będzie zbyt rzadkie, możesz dodać trochę mąki.
- Wyrabiaj ciasto, aż do momentu, gdy zacznie odstawać od dłoni, czyli po jakiś 10 minutach.
- Z ciasta uformuj kulę, którą włóż do dużej, posypanej mąką miski.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, żeby ciasto mogło podwoić swoją objętość.
- Umyj i pokrój owoce – śliwki, jeśli są małe i miękkie wystarczy przekroić na połówki, jeśli zaś są dość duże i twarde, pokrój je na ćwiartki, bądź nawet plasterki.
- Jabłka pokrój na małe plasterki.
- Wymieszaj owoce razem z łyżeczką cukru.
- Składniki na kruszonkę wymieszaj i rozkrusz opuszkami palców.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Na dużym stole rozłóż papier do pieczenia i rozwałkuj na nim ciasto na prostokąt o powierzchni trzy razy większej niż Twoja foremka do pieczenia, wysokość musi zostać ta sama, a szerokość musi być potrójna.
- Razem z papierem przełóż ciasto do formy, wkładając najpierw środek ciasta.
- Wyłóż 1/3 owoców i przykryj je jednym z boków ciasta.
- Wyłóż kolejną część owoców i znów przykryj je ciastem z drugiej strony.
- Na wierzch wyłóż pozostałe owoce i posyp kruszonką.
- Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 40-50 minut.
- Po 30 minutach możesz zmniejszyć temperaturę do 150°C.
- Ciasto będzie gotowe, gdy jego brzegi zarumienią się na złoty kolor.
- Ciasto pokrój, gdy już wystygnie.
Składniki
- ok. 500 g sezonowych owoców np. śliwek i jabłek (ewentualnie duży słoik powideł śliwkowych)
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 200g masła
- 4 jajka
- 50 g świeżych drożdży
na kruszonkę:
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 150 g mąki pszennej
uwielbiam ciasta ze śliwkami 🙂
pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
uwielbiam drożdżowe ciasta:d pycha:D:D
Wygląda wyśmienicie, na pewno wypróbuję przepis mmm:)
ooo ciekawy przepis;) uwielbiam takie ciasta,chętnie wypróbuję;)