Comber wykwintny w smaku w niebanalnym połączeniu różnych aromatów. Danie dla pracoholików lub posiadaczy czasowstrzymywacza :), ale warte zachodu i cierpliwości. Świetnie się nadaje na wyjątkowy posiłek z wyjątkowymi gośćmi.
Zdecydowanie dla zwolenników jagnięciny o charakterystycznym posmaku. Inspirowane, a raczej będące próbą odwzorowania dania z programu Top Chef – próbą udaną :DDD
Pracy przy tej potrawie jest dość dużo, dlatego polecam rozłożyć ją na 2 dni. Pierwszego można zrobić marynatę do mięsa i zamarynować je. Można też przygotować wywar wołowy i zrobić sos do jagnięciny, który wymaga dość długiego przyrządzania i redukowania w celu wydobycia smaku. Drugiego dnia wystarczy zrobić mus z jabłek, wstawić jagnięcinę do pieczenia, po chwili do piekarnika można dostawić przyprawione bataty i ugotować selera.
Wykonanie JAGNIĘCINA
- Umyj mięso, odetnij nadmiar tłuszczu, jeśli są widoczne zatłuszczone części na kupionym przez ciebie combrze.
- Możesz kupić kawałek mięsa w całości, częściej jednak dostępne są już poporcjowane kawałki.
- Mniej więcej od wysokości 2/3 combra odkrój skrawek mięsa i zeskrob wszystko z kostek.
- Jest przy tym trochę zabawy, ale mięso na najwęższej części się nie przypali i wizualnie też będzie lepiej wyglądało.
- Skrawki mięsa zostaw do sosu. Wszystkie zioła opłucz, osusz i wrzuć do blendera.
- Dodaj masło, sól, pieprz i zmiksuj na jednolitą, zieloną masę.
- Połóż ją na oczyszczone mięso i wstaw do lodówki w celu zamarynowania.
- Myślę, że godzina w zupełności wystarczy – ja wstawiłam combra do lodówki na 12 godzin.
-
Do rozgrzanego do 180°C piekarnika wstaw mięso na 40-50 min. Jeśli kupiłeś combra w jednym kawałku, pokrój go po upieczeniu.
Składniki JAGNIĘCINA
- ok. 400 g combra jagnięcego
- ½ pęczka natki pietruszki
- garść mięty
- kilka liści szałwii
- 50 g masła
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- ½ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie CARPACCIO Z CZARNUSZKĄ
- Umyj selera i obierz go w taki sposób, by zachował okrągły kształt.
- Jeśli jest dość duży rozkrój go na pół i ugotuj tylko połówkę w małej ilości wody z zielem angielski, czarnym pieprzem i solą (trwa to ok.30 min).
- Delikatnie sprawdzaj miękkość selera, żeby go nie rozgotować.
- Po ugotowaniu pokrój go na cieniutkie plasterki i ułóż na talerzu.
- Czarnuszkę wsyp na suchą, rozgrzaną patelnie i praż ją przez chwilę potrząsając patelnią.
- Posyp przyprawą ułożonego na talerzu selera.
Składniki CARPACCIO Z CZARNUSZKĄ
- 1 seler (kup okrągły a nie pocięty na kawałki)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- dwie szczypty soli
- kilka ziaren czarnego pieprzu
Wykonanie MUS JABŁKOWY
- Umyj jabłka, obierz je i wytnij gniazda.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15-20 min.
- Zagotuj wodę z zielem angielskim, cynamonem, pieprzem.
- Gdy jabłka przestygną zmiksuj je w blenderze dodając odrobinę soli, soku z cytryny i małą ilość aromatycznej wody.
Składniki MUS JABŁKOWY
- 3 jabłka
- ok. 100 ml wody
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- laska cynamonu
- szczypta białego pieprzu
- szczypta soli
- odrobina soku z cytryny
Wykonanie BATATY
- Obierz batata i pokrój go w równą kostkę.
- Wymieszaj z solą, pieprzem, liściem laurowym z odrobiną oliwy (lub oleju) i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 min.
Składniki BATATY
- 1 duży batat
- 2 liście laurowe
- odrobina oliwy z oliwek lub oleju, bo aromat oliwy będzie intensywny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
Wykonanie SOS Z JAGNIĘCINY i KOMPOZYCJA
- Podsmaż na odrobinie masła skrawki jagnięciny, po chwili dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż chwilę.
- Dodaj pozostałe warzywa, zalej je winem.
- Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do zredukowania wina.
- Dodaj ziele angielskie i wywar wołowy, po czym redukuj sos do uzyskania pożądanej ilości.
- Pod koniec dodaj czarny pieprz i odrobinę soli.
- Gdy będzie już gotowy, przelej go przez sito i wymieszaj z odrobiną zimnego masła.
- Gdy poszczególne części dania są już gotowe pozostaje ułożyć je na talerzu według własnej fantazji lub np. tak: na carpaccio z selera, posypane uprażoną czarnuszką wyłóż stosik pieczonych batatów, które możesz jeszcze ułożyć na innej części talerza.
- Na stosiku oprzyj jagnięcinę kostką ;p do góry i polej aromatycznym sosem.
- Dodaj kleks musu z jabłek.
Składniki SOS Z JAGNIĘCINY
- skrawki mięsa z combra
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1/3 pora
- 50 ml czerwonego wina
- 200 ml wywaru wołowego
- 50 g masła
- odrobina soli do smaku
- odrobina czarnego pieprzu