Frittata z szynką i świeżymi ziołami

Frittata z szynką i świeżymi ziołami

Wykonanie

  1.  Umyj szpinak i sparz wrzątkiem.
  2. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z oliwą.
  3. Podsmaż cebulkę dymkę a następnie dodaj liście szpinaku.
  4. Po ok. dwóch minutach smażenia odstaw z ognia.
  5. Ubij jajka z szczyptą soli i pieprzu w dużej misie.
  6. Dorzuć szczypiorek i wszystkie zioła, na które masz ochotę, a na końcu dodaj smażony szpinak z cebulką i wymieszaj.
  7. Ponownie rozgrzej patelnię z oliwą, połóż plasterki pomidora, cieniutko pokrojoną paprykę, zmniejsz ogień i  chwilkę podsmaż.
  8. Wlej masę jajeczną z ziołami powierzchnię, dodaj pokrojoną szynkę.
  9. Od czasu do czasu potrząsaj patelnią.
  10. Smaż na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta.
  11. Po 5 min. możesz przykryć patelnię pokrywką.
  12. A teraz zjedz mnie 🙂

Składniki

  • 5 lub 6 jajek
  • 4 plasterki szynki
  • 2 pomidory
  • 2-3 plasterki sera żółtego
  • szczypiorek
  • świeże zioła do wyboru m.in.: listki kolendry, tymianku, bazylii,
  • garść szpinaku typu baby
  • 1 mała cebula
  • 1/4 żółtej papryki
  • sól i pieprz
  • odrobina oliwy

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

1 komentarz

  1. wygląda bardzo apetycznie :]

Dodaj komentarz