Indyk sauté w cytrynowym sosie na szpinakowym purée

Indyk sauté w cytrynowym sosie na szpinakowym purée

Lekki, dietetyczny, naładowany białkiem i wartościami odżywczymi obiad.

Wykonanie SZPINAKOWE PUREE

  1. Zacznij od ugotowania na parze szpinaku, bo do wykonania purée musi być przestudzony. W czasie gdy szpinak będzie stygł, możesz zająć się sosem cytrynowym.
  2. Szpinak zmiksuj go w blenderze razem z wodą, śmietaną, solą, czosnkiem i pieprzem.

Składniki SZPINAKOWE PUREE

  • 0,5 kg szpinaku
  • 3 łyżki wody
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Wykonanie CYTRYNOWY SOS

  1. Cytrynę sparz i zetrzyj z niej skórkę.
  2. Rozprowadź łyżeczkę mąki w soku z cytryny.
  3. W garnuszku rozgrzej masło, dodaj śmietanę i pozostałe składniki.
  4. Ciągle mieszając, doprowadź sos do wrzenia.
  5. Dosłownie po minucie zdejmij go z palnika i zajmij się szpinakowym puree.

Składniki CYTRYNOWY SOS

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka masła
  • skórka starej z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Wykonanie INDYK

  1. Pierś z indyka pokrój na plastry, lekko rozbij i natrzyj solą, pieprzem i czerwoną papryką.
  2. Rozgrzej olej i smaż na nim filety z obu stron, aż do momentu  gdy będą lekko zarumienione.
  3. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze 2-3 minuty każdą stronę mięsa.
  4. Podgrzej purée i wyłóż je na środki talerzy.
  5. Wyłóż na purée indyka, wbijając go lekko w szpinak. Polej sosem i wcinaj 🙂

Składniki INDYK

  • pierś indyka
  • 2-3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  •  ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

1 komentarz

  1. pyszny pomysł:)

Dodaj komentarz