Lekki, dietetyczny, naładowany białkiem i wartościami odżywczymi obiad.
Wykonanie SZPINAKOWE PUREE
- Zacznij od ugotowania na parze szpinaku, bo do wykonania purée musi być przestudzony. W czasie gdy szpinak będzie stygł, możesz zająć się sosem cytrynowym.
-
Szpinak zmiksuj go w blenderze razem z wodą, śmietaną, solą, czosnkiem i pieprzem.
Składniki SZPINAKOWE PUREE
- 0,5 kg szpinaku
- 3 łyżki wody
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Wykonanie CYTRYNOWY SOS
-
Cytrynę sparz i zetrzyj z niej skórkę.
-
Rozprowadź łyżeczkę mąki w soku z cytryny.
-
W garnuszku rozgrzej masło, dodaj śmietanę i pozostałe składniki.
-
Ciągle mieszając, doprowadź sos do wrzenia.
-
Dosłownie po minucie zdejmij go z palnika i zajmij się szpinakowym puree.
Składniki CYTRYNOWY SOS
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka śmietany
- 3 łyżki mleka
- łyżeczka mąki
- łyżeczka masła
- skórka starej z połowy cytryny
- szczypta soli
- szczypta cukru
Wykonanie INDYK
-
Pierś z indyka pokrój na plastry, lekko rozbij i natrzyj solą, pieprzem i czerwoną papryką.
-
Rozgrzej olej i smaż na nim filety z obu stron, aż do momentu gdy będą lekko zarumienione.
-
Zmniejsz ogień i smaż jeszcze 2-3 minuty każdą stronę mięsa.
-
Podgrzej purée i wyłóż je na środki talerzy.
-
Wyłóż na purée indyka, wbijając go lekko w szpinak. Polej sosem i wcinaj 🙂
Składniki INDYK
- pierś indyka
- 2-3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
pyszny pomysł:)
Super, pysznie . Już wypróbowałam.