Krucha… słodka… aksamitnie kremowa… Poznajmy się bliżej, bo wiem, że masz na mnie ochotę…
Nie zastanawiaj się dłużej, czy warto zgrzeszyć i poczuć przez chwilę rozkosz w ustach…
Babeczka z owocami
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
-
Pokrojone na kawałki masło (200g) dodaj do mąki i siekaj nożem, aż powstaną grudki.
-
Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i szybko zagnieć ciasto.
-
Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. pół godziny.
-
Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm, dobierz szklankę odpowiadającą średnicą do wielkości foremek i wytnij kółka, a potem uzupełnij ciastem foremki.
-
Zwróć szczególną uwagę na boki babeczek, bo wszelkie zaniedbania wpłyną na estetykę babeczek po upieczeniu :).
-
Spody babeczek nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 12-15 minut.
Składniki na kruche ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie
- Zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok.
- Ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ze starką skórką z cytryny, sokiem, serkami i likierem.
- Dno babeczki posmaruj masą krówkową.
- Babeczki wypełnij kremem dopiero wtedy, gdy wystygną, a najlepiej bezpośrednio przed podaniem, bo im dłużej krem integruje się z kruchym spodem, tym więcej babeczka przejmuje wilgoci.
Składniki aksamitny krem
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 waniliowe serki homogenizowane (300 g)
- 4 łyżki ajerkoniaku
- pół cytryny
- gotowa masa krówkowa
Wykonanie
- Owoce umyj i pokrój na kawałki o atrakcyjnej wielkości.
- Ułóż owoce na babeczkach, a potem rozkoszuj się idealnym towarzystwem 🙂
Składniki
- 2-3 kiwi
- 3-4 śliwki
- zielone i czerwone winogrona
- 2-3 brzoskwinie
- 2-3 mandarynki
- ziarenka granatu