Kruche babeczki z owocami i aksamitnym kremem

Krucha… słodka… aksamitnie kremowa… Poznajmy się bliżej, bo wiem, że masz na mnie ochotę… 
Nie zastanawiaj się dłużej, czy warto zgrzeszyć i poczuć przez chwilę rozkosz w ustach…  

 

Babeczka z owocami
 

 

Potrzebujesz:
kruche ciasto:
♥ 2,5 szklanki mąki pszennej
♥ 250 g masła
♥ 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
♥ 2 żółtek
♥ 1/2 szklanki cukru pudru
♥ 1 łyżki cukru waniliowego
aksamitny krem:
♥ 250 ml śmietany kremówki
♥ 2 waniliowe serki homogenizowane (300 g)
♥ 4 łyżki ajerkoniaku
♥ pół cytryny
słodka niespodzianka
♥ gotowej masy krówkowej
owocowy dodatek (w zasadzie wg Twoich upodobań J ):
♥ 2-3 kiwi
♥ 3-4 śliwek
♥ zielonych i czerwonych winogron
♥ 2-3 brzoskwiń
♥ 2-3 mandarynek
♥ ziarenek granatu
 Zrób mnie:
pokrojone na kawałki masło (200g) dodaj do mąki i siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. pół godziny.  
Zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok. Ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ze starką skórką z cytryny, sokiem, serkami i likierem. 
Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm, dobierz szklankę odpowiadającą średnicą do wielkości foremek i wytnij kółka, a potem uzupełnij ciastem foremki.  Zwróć szczególną uwagę na boki babeczek, bo wszelkie zaniedbania wpłyną na estetykę babeczek po upieczeniu :).  Spody babeczek nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 12-15 minut. Dno babeczki posmaruj masą krówkową. Babeczki wypełnij kremem dopiero wtedy, gdy wystygną, a najlepiej bezpośrednio przed podaniem, bo im dłużej krem integruje się z kruchym spodem, tym więcej babeczka przejmuje wilgoci. Ułóż owoce na babeczkach, a potem rozkoszuj się idealnym towarzystwem 🙂

Dodaj komentarz