Szybki i prosty sposób na odrobinę słodkiej przyjemności w warzywnym wydaniu.
Wykonanie MUFFINKI
- Obierz marchew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach – potrzebujesz 2 szklanek.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
- W drugiej misce wymieszaj trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach olej, jajka, cukier, cukier waniliowy z tartą marchewką.
- Przy użyciu łyżki wymieszaj masę z mieszanką suchych produktów.
- Masę wykładaj do papilotek, wypełniając je do połowy.
- Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 min.
Składniki MUFFINKI
- 20 papilotek do pieczenia muffinów
- 2 szklanki startej marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ szklanki oleju roślinnego
- 3 duże jajka
- ¾ szklanki brązowego cukru
- opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie LUKIER
- Przygotuj lukier – wymieszaj cukier puder ze skórką i sokiem z pomarańczy.
- Dodaj cukru lub soku, by uzyskać dość gęstą konsystencję.
- Posmaruj nim przestudzone muffinki.
Składniki LUKIER
- ok. ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy
- 2 – 4 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
Pyszne musiały być, bardzo lubię połączenie marchewki z pomarańczą 🙂