Muffinki marchewkowe z pomarańczowym lukrem

Muffinki marchewkowe z pomarańczowym lukrem

Szybki i prosty sposób na odrobinę słodkiej przyjemności w warzywnym wydaniu.

Wykonanie MUFFINKI

  1. Obierz marchew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach – potrzebujesz 2 szklanek.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
  3. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach olej, jajka, cukier, cukier waniliowy z tartą marchewką.
  4. Przy użyciu łyżki wymieszaj masę z mieszanką suchych produktów.
  5. Masę wykładaj do papilotek, wypełniając je do połowy.
  6. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 min.

Składniki MUFFINKI

  • 20 papilotek do pieczenia muffinów
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾  szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jajka
  •  ¾  szklanki brązowego cukru
  • opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½  łyżeczki imbiru
  • ¼  łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie LUKIER

  1. Przygotuj lukier – wymieszaj cukier puder ze skórką i sokiem z pomarańczy.
  2. Dodaj cukru lub soku, by uzyskać dość gęstą konsystencję.
  3. Posmaruj nim przestudzone muffinki.

Składniki LUKIER

  • ok. ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy
  • 2 – 4 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy



1 komentarz

  1. Pyszne musiały być, bardzo lubię połączenie marchewki z pomarańczą 🙂

Odpowiedz na „ginAnuluj pisanie odpowiedzi