Czy można w niedzielny poranek zgrzeszyć i oddać się rozkoszy jedzenia miękkich, mocno bananowych placków ubranych w słodycz syropu klonowego?
Wykonanie
- W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
- W drugiej misce zmiksuj serek ricotta z roztopionym masłem i jajkami.
- Wymieszaj z suchymi składnikami, dodając tyle mleka, by masa miała konsystencję gęstej śmietany.
- Banany zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj łyżką z masą.
- Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i nakładaj ciasto – po jednej pełnej łyżce na placek.
- Zmniejsz ogień i smaż aż do momentu, gdy placki ładnie się zarumienią, czyli 2-3 minuty z jednej strony i troszkę krócej z drugiej.
- Placki zjedz na ciepło polane sosem klonowym, syropem z agawy lub z sosem czekoladowym.
Składniki
- 250 g sera ricotta
- 2 dojrzałe, rozgniecione banany
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 3 łyżki drobnego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 3 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju + odrobiny tłuszczu do smażenia
- ¼ szklanki mleka
- szczypta soli
- syrop klonowy lub syrop z agawy do polania