Placki z bananami i ricotta

Placki z bananami i ricotta

Czy można w niedzielny poranek zgrzeszyć i oddać się rozkoszy jedzenia miękkich, mocno bananowych placków ubranych w słodycz syropu klonowego?

Wykonanie

  1. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. W drugiej misce zmiksuj serek ricotta z roztopionym masłem i jajkami.
  3. Wymieszaj z suchymi składnikami, dodając tyle mleka, by masa miała konsystencję gęstej śmietany.
  4. Banany zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj łyżką z masą.
  5. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i nakładaj ciasto – po jednej pełnej łyżce na placek.
  6. Zmniejsz ogień i smaż aż do momentu, gdy placki ładnie się zarumienią, czyli 2-3 minuty z jednej strony i troszkę krócej z drugiej.
  7. Placki zjedz na ciepło polane sosem klonowym, syropem z agawy lub z sosem czekoladowym.

Składniki

  • 250 g sera ricotta
  • 2 dojrzałe, rozgniecione banany
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju + odrobiny tłuszczu do smażenia
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • syrop klonowy lub syrop z agawy do polania

placki z bananem i ricotta w syropie klonowym

Dodaj komentarz