Szybka sałatka z melonem, jagodami i serem feta w miodowo-imbirowym dressingu

Szybka sałatka z melonem, jagodami i serem feta w miodowo-imbirowym dressingu

Kontaminacja smaków – orzeźwiający i słodki melon, kwaśne jagody, gorycz rukoli w oprawie słonej fety, ostrego imbiru, palącego pieprzu  i łagodzącego wszystko miodu. Niebanalne połączenie dla odważnych J

 

Wykonanie

  1. Obierz melona, usuń pestki i wytnij z niego kulki lub pokrój w kostkę.
  2. Zrób dressing  z miodu, imbiru, oliwy i przypraw i wrzuć do niego kulki z melona.
  3. Na talerzach rozłóż rukolę, wyłóż melona i polej całość sosem.
  4. Posyp jagodami i pokrojonym w małą kostkę serem feta.

Składniki

  • 1/3 zielonego melona
  • dwie garście rukoli
  • 80 g sera feta
  • 1 szklanka jagód, jeżyn lub borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego, świeżo zmielonego pieprzu

Dodaj komentarz