Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym

Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym

Intensywne doznania dla spragnionych czekoladowej rozkoszy. Gęsta i esencjonalna zupa-deser, z wyczuwalną nutą kokosa, wzbogacona karmelizowanymi bananami, aksamitnie rozpływa się w ustach.

Wykonanie

  1. Mleczko kokosowe podgrzej w garnku, a gdy się zagotuje,  dodaj do niego czekoladę i szczyptę cynamonu.
  2. Jeśli używasz kokosa, dodaj też mleczko z orzecha.
  3. Mieszaj intensywnie, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  4. Banany pokrój pod skosem w plasterki.
  5. Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego cukier waniliowy i od razu wrzuć banany.
  6. Smaż na dużym ogniu potrząsając patelnią, żeby banany mogły się ładnie przyrumienić, a nie przykleić do dna patelni.
  7. Zetrzyj kawałek kokosa.
  8. Zupę przelej do filiżanek, przełóż banany układając z nich wieżyczkę.
  9. Udekoruj wiórkami kokosowymi i odrobiną kakao.

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 80 g ciemnej czekolady (z gorzką smakuje wykwintnie, z mleczną uniwersalnie)
  • szczypta cynamonu
  • 20 g mała
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub ziarenek z 1/3 laski wanilii i 1 łyżki cukru
  • 2 banany
  • odrobina wiórek kokosowych do dekoracji
  • odrobina kakao do dekoracji

 

1 komentarz

  1. Łaaał! To dopiero uczta dla fanów czekolady, a dodatek banana to już istne szaleństwo 😀

Dodaj komentarz