Intensywne doznania dla spragnionych czekoladowej rozkoszy. Gęsta i esencjonalna zupa-deser, z wyczuwalną nutą kokosa, wzbogacona karmelizowanymi bananami, aksamitnie rozpływa się w ustach.
Wykonanie
- Mleczko kokosowe podgrzej w garnku, a gdy się zagotuje, dodaj do niego czekoladę i szczyptę cynamonu.
- Jeśli używasz kokosa, dodaj też mleczko z orzecha.
- Mieszaj intensywnie, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
- Banany pokrój pod skosem w plasterki.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego cukier waniliowy i od razu wrzuć banany.
- Smaż na dużym ogniu potrząsając patelnią, żeby banany mogły się ładnie przyrumienić, a nie przykleić do dna patelni.
- Zetrzyj kawałek kokosa.
- Zupę przelej do filiżanek, przełóż banany układając z nich wieżyczkę.
- Udekoruj wiórkami kokosowymi i odrobiną kakao.
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 80 g ciemnej czekolady (z gorzką smakuje wykwintnie, z mleczną uniwersalnie)
- szczypta cynamonu
- 20 g mała
- 1 łyżka cukru waniliowego lub ziarenek z 1/3 laski wanilii i 1 łyżki cukru
- 2 banany
- odrobina wiórek kokosowych do dekoracji
- odrobina kakao do dekoracji
Łaaał! To dopiero uczta dla fanów czekolady, a dodatek banana to już istne szaleństwo 😀