Drożdżowy cynamonowiec

Drożdżowy cynamonowiec

Miękki, aromatyczny, rozpływający się w ustach… Odrywaj kawałek po kawałku i pozwól mi nasycić Twe zmysły cynamonową słodyczą…

Wykonanie

  1. Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Zdejmij z ognia i dodaj wodę. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Wymieszaj w misce 250 g mąki, cukier, drożdże i sól.
  3. Roztrzep jajka.
  4. Do maślano-mlecznej mikstury dodaj wanilię i przelej do miski z suchymi składnikami.
  5. Weź do ręki łyżkę i wymieszaj dokładnie.
  6. Dodaj jajka i mieszaj łyżką aż do uzyskania jednolitej całości.
  7. Wsyp ok. 100 g mąki i dobrze wymieszaj. Wrażenia sensualne gwarantowane.
  8. Przelej/przełóż ciasto do posmarowanej olejem, dużej miski i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Troskliwie przykryj je ściereczką i czekaj, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  9. Wymieszaj cukier z cynamonem i gałką muszkatołową.
  10. Podłużną blaszkę posmaruj masłem i oprósz mąką.
  11. Rozpuść 40 g. masła.
  12. Zagnieć ciasto z 4 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut.
  13. Przygotuj sobie blat – rozsyp mąkę, która ułatwi rozwałkowanie ciasta.
  14. Rozwałkuj ciasto, tak by jego wymiary wynosiły ok. 30×50 cm.
  15. Przy pomocy pędzelka rozsmaruj masło a całość posyp cukrem z przyprawami.
  16. A teraz startujemy z zabawą składania odpowiednich elementów – podziel ciasto na sześć równych pasków.
  17. Ułóż je na sobie i pokrój na 6 równych części.
  18. A teraz najtrudniejsze – umieść wszystkie części w blaszce, wkładając je bokiem.
  19. Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
  20. Ciasto wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut w celu uzyskania pięknego, złocistego koloru.
  21. Rozkoszuj się aromatem.
  22. Gdy ciasto przestygnie, odrywaj kawałek po kawałku a Twoje kubki smakowe na trwale zakodują doznania.

Składniki

Do ciasta:
  • ok. 400 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 duże jajka
  • suche drożdże (opakowanie o wadze 7g)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki wody
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy)

Do nadzienia:

  • 150 g cukru trzcinowego
  • 50 g białego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 40 g masła

 

Dodaj komentarz