Miękki, aromatyczny, rozpływający się w ustach… Odrywaj kawałek po kawałku i pozwól mi nasycić Twe zmysły cynamonową słodyczą…
Wykonanie
-
Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Zdejmij z ognia i dodaj wodę. Pozostaw do ostygnięcia.
-
Wymieszaj w misce 250 g mąki, cukier, drożdże i sól.
-
Roztrzep jajka.
-
Do maślano-mlecznej mikstury dodaj wanilię i przelej do miski z suchymi składnikami.
-
Weź do ręki łyżkę i wymieszaj dokładnie.
-
Dodaj jajka i mieszaj łyżką aż do uzyskania jednolitej całości.
-
Wsyp ok. 100 g mąki i dobrze wymieszaj. Wrażenia sensualne gwarantowane.
-
Przelej/przełóż ciasto do posmarowanej olejem, dużej miski i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Troskliwie przykryj je ściereczką i czekaj, aż ciasto podwoi swoją objętość.
-
Wymieszaj cukier z cynamonem i gałką muszkatołową.
-
Podłużną blaszkę posmaruj masłem i oprósz mąką.
-
Rozpuść 40 g. masła.
-
Zagnieć ciasto z 4 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut.
-
Przygotuj sobie blat – rozsyp mąkę, która ułatwi rozwałkowanie ciasta.
- Rozwałkuj ciasto, tak by jego wymiary wynosiły ok. 30×50 cm.
- Przy pomocy pędzelka rozsmaruj masło a całość posyp cukrem z przyprawami.
- A teraz startujemy z zabawą składania odpowiednich elementów – podziel ciasto na sześć równych pasków.
- Ułóż je na sobie i pokrój na 6 równych części.
-
A teraz najtrudniejsze – umieść wszystkie części w blaszce, wkładając je bokiem.
-
Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
-
Ciasto wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut w celu uzyskania pięknego, złocistego koloru.
-
Rozkoszuj się aromatem.
-
Gdy ciasto przestygnie, odrywaj kawałek po kawałku a Twoje kubki smakowe na trwale zakodują doznania.
Składniki
Do ciasta:
- ok. 400 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 2 duże jajka
- suche drożdże (opakowanie o wadze 7g)
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki wody
- 1/3 szklanki mleka
- 1 laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy)
Do nadzienia:
- 150 g cukru trzcinowego
- 50 g białego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 40 g masła