Pieczone chipsy z czarnej rzepy

Pieczone chipsy z czarnej rzepy

Kolejna alternatywna wersja aromatycznych, niebezpiecznie słonych i pociągająco chrupiących chipsów…

Wykonanie

  1. Obierz rzepy i je umyj.
  2. Potnij je na jak najcieńsze plasterki – ok. 1,5 mm.
  3. Pracę ułatwi szatkownica 🙂
  4. Posiekaj zioła dość drobno.
  5. Każdy plasterek rzepy delikatnie posmaruj oliwą z obu stron.
  6. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Całość posyp ulubioną solą i ziołami z obu stron.
  8. Wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut, ale uwaga! Trzeba zajrzeć trochę wcześniej i  interweniować w przypadku mocnego zarumienienia rzepy ;p
  9. Gdy chipsy wystygną, sprawdź czy są chrupiące – jeśli środek jest nadal miękki, wstaw je do piekarnika celem wysuszenia (15-20 minut w 100°C zupełnie wystarczy).
  10. Zjedz je po wystudzeniu 🙂

Składniki na porcję dla 2-4 osób

  • 2 czarne rzepy
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól morska lub sól ziołowa

Dodaj komentarz