Szaszłyki z piersi kurczaka na gałązkach rozmarynu

Szaszłyki z piersi kurczaka na gałązkach rozmarynu

Aromatyczna wersja spowszedniałych szaszłyków. Niestandardowy wygląd i niecodzienny, intensywny aromat  rozmarynu sprawi, że ekspresowe danie nabierze charakteru 🙂

Wykonanie

  1. Zacznij od marynaty do mięsa – posiekaj drobno kilkanaście listków rozmarynu, wymieszaj je z oliwą, octem balsamicznym i z rozdrobnionym czosnkiem.
  2. Pokrojone w kostkę mięso połącz z marynatą i odstaw do lodówki na godzinę (lub dłużej).
  3. Zajmij się rozmarynem – oderwij listki z ¾ gałązki w taki sposób, by zostało kilka na końcu gałązki.
  4. Ostrym nożem przytnij ukośnie końcówkę gałązki, co zdecydowanie ułatwi nadziewanie składników na rozmaryn.
  5. Obierz ananasa  i pokrój go na grubsze plastry, a następnie na prostopadłościany lub inne –ściany ;p wielkością zbliżone do zamarynowanych kawałków kurczaka.
  6. Nadziewaj naprzemiennie na rozmaryn mięso i ananasa.
  7. Szaszłyki ułóż na rozgrzanej patelni grillowej lub teflonowej i smaż bez dodatku tłuszczu do uzyskania odpowiedniego koloru.
  8. Możesz też je upiec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 20-30 min.

Składniki

  • pierś z kurczaka lub indyka
  • połówka ananasa
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (8 powinno wystarczyć)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta czarnego pieprzu

 

 
 

Dodaj komentarz