Frytki… chrupiące… w balsamie z gorącej oliwy…. aromatyczne… Wetrzyj w słodkie, marchewkowe ciało oliwę i odrobinę orientu i oddaj się przyjemności zdrowszego chrupania.
Wykonanie
- umyj i obierz marchewki.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Wymieszaj dokładnie sól i pieprz z pozostałymi przyprawami, a następnie połącz je z oliwą z oliwek.
- Wrzuć do miseczki pokrojoną w słupki marchewkę i wymieszaj ją z marynatą.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsyp na nim frytki.
- Wstaw do piekarnika na około 25 min.
- Czas pieczenia trzeba niestety dostosować do grubości frytek, więc po jakiś 20 min. trzeba po prostu rozgryźć jeden słupek w celu sprawdzenia stopnia wypieczenia 🙂
Składniki
- kilka dużych marchewek (po 2-3 na osobę)
- 2-3 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu
oraz w zależności od preferencji:
- łyżki wędzonej, czerwonej papryki
lub
- łyżki przyprawy curry (można dać mniej J ja dałam po ½ łyżeczki kurkumy, imbiru, chili, ¼ kardamonu i gałki muszkatołowej).