Frytki z marchwi

Frytki z marchwi

Frytki… chrupiące… w balsamie z gorącej oliwy….  aromatyczne… Wetrzyj w słodkie, marchewkowe ciało oliwę i odrobinę orientu i oddaj się przyjemności zdrowszego chrupania.

Wykonanie

  1. umyj i obierz marchewki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  3. Wymieszaj dokładnie sól i pieprz z pozostałymi przyprawami, a następnie połącz je z oliwą z oliwek.
  4. Wrzuć do miseczki pokrojoną w słupki marchewkę i wymieszaj ją z marynatą.
  5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsyp na nim frytki.
  6. Wstaw do piekarnika na około 25 min.
  7. Czas pieczenia trzeba niestety dostosować do grubości frytek, więc po jakiś 20 min. trzeba po prostu rozgryźć jeden słupek w celu sprawdzenia stopnia wypieczenia 🙂

Składniki

  • kilka dużych marchewek (po 2-3 na osobę)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta białego pieprzu

oraz w zależności od preferencji: 

  • łyżki wędzonej, czerwonej papryki

lub

  • łyżki przyprawy curry (można dać mniej J ja dałam po ½ łyżeczki kurkumy, imbiru, chili, ¼ kardamonu i gałki muszkatołowej).

Dodaj komentarz