Paella z chorizo i serrano,  z zapiekaną papryką i szafranem

Paella z chorizo i serrano, z zapiekaną papryką i szafranem

Z pobytu w Walencji zapamiętam wiele, ale do dziś w ustach czuję smak i konsystencję  dania z ryżem, z którego to miasto jest znane. Paella, która piękny kolor zawdzięcza szafranowi, może zawierać różne składniki, ja jadłam przepyszną paella marinera z owocami morza i zielonym groszkiem, ale po powrocie zrobiłam peallę z chorizo i serrano i udało mi się oddać smak paelli! 😀

Wykonanie

  1. Namocz strzępki szafranu w misce z gorącą wodą – 5 minut wystarczy.
  2. Upieczoną paprykę pokrój w paski, pomidory w ćwiartki, a cebulę i czosnek w drobną kostkę.
  3. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy w naczyniu do paelli, po czym smaż przez 5 minut chorizo i szynkę na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
  4. Przerzuć do miski i odstaw.
  5. Rozgrzej pozostałą oliwę w tym samym naczyniu i smaż cebulę, aż zmięknie.
  6. Dodaj czosnek, paprykę (mieloną), pieprz cayenne, szafran (wraz z płynem) i smaż przez 2 minuty ciągle mieszając.
  7. Dodaj ćwiartki pomidorów oraz paprykę i smaż przez kolejne 2 minuty.
  8. Dodaj ryż i tymianek i mieszaj przez minutę, żeby ryż pokrył się sosem.
  9. Wlej wino i większą część gorącego bulionu, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i bez przykrycia gotuj przez 10 minut.
  10. Nie mieszaj potrawy podczas gotowania, tylko potrząśnij rondlem ze 2 razy.
  11. Dopraw do smaku i gotuj przez kolejne 10 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany.
  12. Gdy płyny zostaną wchłonięte przez ryż zbyt szybko, możesz dodać więcej bulionu.
  13. Na koniec wrzuć chorizo i szynkę wraz z sosem i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
  14. Gdy cała ciecz zostanie wchłonięta i poczujesz lekki zapach prażonego ryżu, zdejmij naczynie z ognia.
  15. Przykryj je folią aluminiową i odstaw na 5 minut.
  16. Posyp paellę pietruszką i podaj z ćwiartkami cytryny.

Składniki

  •  80 g kiełbasy chorizo bez osłonki w 1-centymetrowych plasterkach
  •  80 g szynki serrano pokrojonej w kostkę (łatwiej dostać w plasterkach i też się nadaje, można użyć prosciutto)
  • 1 duża, poszatkowana cebula
  • ½ łyżeczki szafranu
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 225 g pomidorów obranych, pokrojonych w ćwiartki (ewentualnie w kostkę)
  • połówka upieczonej papryki (oczywiście bez nasion)
  • 200 g średnioziarnistego ryżu na peallę lub ryżu Risotto Uncle Ben’s®
  • ½ łyżki poszatkowanego, świeżego tymianku
  • 60 ml białego wina
  • ¾ l gotującego się wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej pietruszki + kilka gałązek do dekoracji
  • 1 cytryna w ćwiartkach
  • sól i pieprz do smaku

Dodaj komentarz