Tarta z borówkami i malinami w aromatycznym kremie

Tarta z borówkami i malinami w aromatycznym kremie

Nie ma cudowniejszego połączenia niż smak dojrzałych w słońcu malin, borówek, czy jagód otulonych aksamitnym kremem, a do tego chrupiące w ustach kruche ciasto. Pozwól mu się uwieść…

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Pokrój na kawałki masło (200g), dodaj je do mąki i siekaj nożem, aż powstaną grudki.
  2. Do miski dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i szybko zagnieć ciasto ze wszystkich składników.
  3. Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. pół godziny.
  4. Formę do pieczenia posmaruj masłem.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm. (najlepiej na papierze do pieczenia – po rozwałkowaniu wystarczy przewrócić go razem z ciastem prosto do formy ;))
  6. Nakłuj ciasto widelcem.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 12-15 minut.
  8. Ciasto wypełnij kremem dopiero wtedy, gdy wystygnie, a najlepiej bezpośrednio przed podaniem, co zagwarantuje cudowną chrupkość.
  9. Udekoruj ciasto malinami, borówkami, jagodami….
  10. A potem oddaj kubki smakowe wielowarstwowej rozkoszy….

Składniki

  • 500 g ulubionych owoców

kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie

  1. Zajmij się połówką cytryny – zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
  2. Ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ze starką skórką z cytryny, sokiem, serkami i likierem.

Składniki aksamitny krem

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 waniliowe serków homogenizowanych (300 g)
  • 4 łyżki ajerkoniaku
  • połowa cytryny

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz