Lżejsza i zdrowsza wersja muffinów, w której białą mąkę zastępuje mielony biały sezam, a całość nabiera chałwowego aromatu 😀
Wykonanie
- Zmiel sezam (możesz go też potraktować blenderem).
- W dość dużej misce wymieszaj sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
- W drugiej misce wymieszaj trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach olej, jajka, cukier i cukier wanilinowy.
- Przy użyciu łyżki wymieszaj masę z mieszanką suchych produktów.
- Masę wykładaj do papilotek, wypełniając je do połowy.
- Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 min.
- Tym razem w roli lukru wystąpi mleczna czekolada, którą wystarczy rozpuścić i posmarować nią przestudzone muffinki. Można też po prostu położyć po 1 kostce czekolady na gorące muffinki.
Składniki
- 20 papilotek do pieczenia muffinów
- szklanka mielonego sezamu (lub 100 g chałwy, ale wtedy zmniejsz ilość cukru)
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ szklanki oleju roślinnego
- 3 duże jajka
- ½ szklanki brązowego cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
na lukier:
- 100 g mlecznej czekolady
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Pozdrawiam
__________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Na bogato! I samo zdrowie 🙂
Łal, musiały smakować zupełnie wyjątkowo 🙂 Bardzo mi się podobają 🙂