Sezamowe muffinki z mleczną czekoladą

Sezamowe muffinki z mleczną czekoladą

Lżejsza i zdrowsza wersja muffinów, w której białą mąkę zastępuje mielony biały sezam, a całość nabiera chałwowego aromatu 😀

Wykonanie

  1.  Zmiel sezam (możesz go też potraktować blenderem).
  2. W dość dużej misce wymieszaj sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
  3. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach olej, jajka, cukier i cukier wanilinowy.
  4. Przy użyciu łyżki wymieszaj masę z mieszanką suchych produktów.
  5. Masę wykładaj do papilotek, wypełniając je do połowy.
  6. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 min.
  7. Tym razem w roli lukru wystąpi mleczna czekolada, którą wystarczy rozpuścić i posmarować nią przestudzone muffinki. Można też po prostu położyć po 1 kostce czekolady na gorące muffinki.

Składniki

  • 20 papilotek do pieczenia muffinów
  • szklanka mielonego sezamu (lub 100 g chałwy, ale wtedy zmniejsz ilość cukru)
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾  szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jajka
  • ½  szklanki brązowego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli

na lukier:

  • 100 g mlecznej czekolady

3 komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! 🙂

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

  2. Na bogato! I samo zdrowie 🙂

  3. Łal, musiały smakować zupełnie wyjątkowo 🙂 Bardzo mi się podobają 🙂

Dodaj komentarz