Świeże połączenie zmodyfikowanych szaszłyków z soczystą gruszką i niebanalnym chrupiącym jarmużem. Lekka, słodko-kwaśna fantazja na temat drobiu i owoców.
Wykonanie
Marynata: wlej do miski 2-3 łyżki miodu, dodaj skórkę startą z 1 cytryny, sok z połowy cytryny, posiekaną, świeżą bazylię (kilka listków) i 2 ząbki drobno posiekanego czosnku. Rozetrzyj w moździerzu goździki, połącz z cynamonem i dodaj do marynaty. Wlej odrobinę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Szaszłyki: po oczyszczeniu i pocięciu wątróbki na kawałki, obtocz ją w marynacie i przełóż do miski. Piersi kurczaka pokrój na dość duże kawałki i włóż do naczynia z marynatą na 20 minut. Nie wylewaj marynaty, bo przyda się jeszcze do polania szaszłyków przed pieczeniem.
A teraz zawijanie – na każdy kawałek kurczaka połóż połówkę suszonej moreli i listek bazylii, taki zestaw zawiń w plaster szynki szwarcwaldzkiej.
Gdy skończysz zabawę z piersiami, możesz rozpocząć nabijanie na patyk wszystkich składników w kolejności: cebula, kawałek wątróbki, zawinięta pierś. Sugeruję porcję 4 kawałki cebuli, 3 kawałki wątróbki oraz 3 kawałki kurczaka na jednym patyczku.
Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i przesmaż krótko szaszłyki z obu stron.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż szaszłyki i polej je częścią marynaty.
Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) lub 12-15 minut, gdy Twój piekarnik nie ma takiej funkcji.
W trakcie pieczenia możesz zająć się sałatką z jarmużem i dekoracją talerzy 🙂 Wytnij z gruszek gniazda nasienne, pokrój je w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Skrop sokiem z cytryny, możesz posypać je również liści bazylii.
Jarmuż: umyj jarmuż i wytnij twarde części (łodygi), zrób z niego stosik i niedbale pokrój/porwij na kawałki. Wrzuć je na patelnię, wlej odrobinę wody i duś na małym ogniu przez chwilę (minutę-dwie) w celu zmiękczenia (wersja lżejsza). Jeśli wybierzesz wersję bardziej energetyczną możesz na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić posiekany ząbek czosnku i pocięty jarmuż i chwilę zintegrować składniki w wysokiej temperaturze.
Całość skrop sokiem z cytryny, odrobinę posól i popieprz. Wymieszaj z żurawiną i prażonymi ziarnami słonecznika.
Talerz: na talerzu rozłóż plasterki gruszki i skrop je sokiem z cytryny i popieprz :). Połóż szaszłyk i ułóż na nim liście bazylii, morele (według własnej inwencji oczywiście), obok rozłóż duszony/prażony jarmuż z dodatkami i ciesz się pobudzeniem różnych części języka 🙂
Składniki
4 piersi kurczaka, umytych i osuszonych, przekrojonych na 3 części
200 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej (duże kawałki wątróbki kroimy na pół)
garść suszonych moreli, przekrojonych wzdłuż na pół
3 łyżki miodu
1 cytryna
10 goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 pokrojone w talarki cebule
12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
1 pęczek bazylii, umytej, posiekanej (zostaw ok. 15 całych listków do szaszłyków)
ok. 50 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, drobno posiekanych
2 gruszki, umyte, nieobrane, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plastry