Szaszłyki z wątróbki drobiowej i piersi z kurczaka z aromatyczną gruszką, suszonymi morelami i chrupiącym jarmużem

Szaszłyki z wątróbki drobiowej i piersi z kurczaka z aromatyczną gruszką, suszonymi morelami i chrupiącym jarmużem

Świeże połączenie zmodyfikowanych szaszłyków z soczystą gruszką i niebanalnym chrupiącym jarmużem. Lekka, słodko-kwaśna fantazja na temat drobiu i owoców.

Wykonanie

  1.  Marynata: wlej do miski 2-3 łyżki miodu, dodaj skórkę startą z 1 cytryny, sok z połowy cytryny, posiekaną, świeżą bazylię (kilka listków) i 2 ząbki drobno posiekanego czosnku. Rozetrzyj w moździerzu goździki, połącz z cynamonem i dodaj do marynaty. Wlej odrobinę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  2. Szaszłyki: po oczyszczeniu i pocięciu wątróbki  na kawałki, obtocz ją w marynacie i przełóż do miski. Piersi kurczaka pokrój na dość duże kawałki i włóż do naczynia z marynatą na 20 minut. Nie wylewaj marynaty, bo przyda się jeszcze do polania szaszłyków przed pieczeniem.
  3. A teraz zawijanie – na każdy kawałek kurczaka połóż połówkę suszonej moreli i listek bazylii, taki zestaw zawiń w plaster szynki szwarcwaldzkiej.
  4. Gdy skończysz zabawę z piersiami, możesz rozpocząć nabijanie na patyk wszystkich składników w kolejności: cebula, kawałek wątróbki, zawinięta pierś. Sugeruję porcję 4 kawałki cebuli, 3 kawałki wątróbki oraz 3 kawałki kurczaka na jednym patyczku.
  5. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i przesmaż krótko szaszłyki z obu stron.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż szaszłyki i polej je częścią marynaty.
  7. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) lub 12-15 minut, gdy Twój piekarnik nie ma takiej funkcji.
  8. W trakcie pieczenia możesz zająć się sałatką z jarmużem i dekoracją talerzy 🙂 Wytnij z gruszek gniazda nasienne, pokrój je  w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Skrop sokiem z cytryny, możesz posypać je również liści bazylii.
  9.  Jarmuż: umyj jarmuż i wytnij twarde części (łodygi), zrób z niego stosik i niedbale pokrój/porwij na kawałki. Wrzuć je na patelnię, wlej odrobinę wody i duś na małym ogniu przez chwilę (minutę-dwie) w celu zmiękczenia (wersja lżejsza). Jeśli wybierzesz wersję bardziej energetyczną możesz na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić posiekany ząbek czosnku i pocięty jarmuż i chwilę zintegrować składniki w wysokiej temperaturze.
  10. Całość skrop sokiem z cytryny, odrobinę posól i popieprz. Wymieszaj z żurawiną i prażonymi ziarnami słonecznika.
  11. Talerz: na talerzu rozłóż plasterki gruszki i skrop je sokiem z cytryny i popieprz :). Połóż szaszłyk i ułóż na nim liście bazylii, morele (według własnej inwencji oczywiście), obok rozłóż duszony/prażony jarmuż z dodatkami i ciesz się pobudzeniem różnych części języka 🙂

Składniki

  • 4 piersi kurczaka, umytych i osuszonych, przekrojonych na 3 części
  • 200 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej (duże kawałki wątróbki kroimy na pół)
  • garść suszonych moreli, przekrojonych wzdłuż na pół
  • 3 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • 10 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 pokrojone w talarki cebule
  • 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 pęczek bazylii, umytej, posiekanej (zostaw ok. 15 całych listków do szaszłyków)
  • ok. 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekanych
  • 2 gruszki, umyte, nieobrane, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plastry
  • odrobina oleju słonecznikowego
  • patyczki do szaszłyków,
  • 200 g jarmużu
  •  garść suszonej żurawiny (1/3 szklanki)
  • garść ziaren słonecznika (1/3 szklanki)
  •  sok z połowy cytryny
  •  sól i czarny pieprz

Dodaj komentarz