Komasacja doznań, wrażeń i smaków… Gorzko, ostro, słodko, cierpko, momentami na języku kontrastowo rozpływa się aromat gorgonzoli, a w ustach niepokornie chrupią ziarna słonecznika.
Wykonanie
- Umyj rukolę, pomidorki i papryczkę.
- obierz awokado i podziel je na części, gorgonzolę pokrój w kostkę, papryczkę w plasterki, zaś figę w ósemki.
- Całość rozłóż na talerzu.
- Posyp uprażonymi na patelni ziarnami słonecznika i przypraw sosem balsamico i sokiem z limonki.
- Życzę wyśmienitego! 🙂
Składniki
- kilka garści rukoli
- ½ awokado
- 1 duża figa
- kilka pomidorków koktajlowych
- 50 g gorgonzoli
- 50 g ziaren słonecznika
- 1 papryczka jalapeño
- odrobina sosu balsamico
- odrobina soku z limonki (lub cytryny)
- ewentualnie odrobina sosu vinaigrette