Szybko, intensywnie, ostro, czasem słodko, czyli sałatka z rukolą, figami i jalapeño

Szybko, intensywnie, ostro, czasem słodko, czyli sałatka z rukolą, figami i jalapeño

Komasacja doznań, wrażeń i smaków… Gorzko, ostro, słodko, cierpko,  momentami na języku kontrastowo rozpływa się aromat gorgonzoli, a w ustach niepokornie chrupią ziarna słonecznika.

Wykonanie

  1. Umyj rukolę, pomidorki i papryczkę.
  2. obierz awokado i podziel je na części, gorgonzolę pokrój w kostkę, papryczkę w plasterki, zaś figę w ósemki.
  3. Całość rozłóż na talerzu.
  4. Posyp uprażonymi na patelni ziarnami słonecznika i przypraw sosem balsamico i sokiem z limonki.
  5. Życzę wyśmienitego! 🙂

Składniki

  • kilka garści rukoli
  • ½ awokado
  • 1 duża figa
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 50 g gorgonzoli
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 1 papryczka jalapeño
  • odrobina sosu balsamico
  • odrobina soku z limonki (lub cytryny)
  • ewentualnie odrobina sosu vinaigrette

 

Dodaj komentarz