Chrupiące, domowe bagietki z otrębami na śniadanie

Chrupiące, domowe bagietki z otrębami na śniadanie

Marzyłam od dawna o świeżych, chrupiących i pachnących bagietkach na leniwe, weekendowe śniadanie. Zrobiłam je i mój zachwyt był nie do opisania, bo bagietki były po prostu idealne.  Żeby je upiec, trzeba się trochę zorganizować, ale naprawdę warto 🙂 Polecam! A i jeszcze zapach w mieszkaniu – po prostu obłędny!

Wykonanie

  1. Etap dojrzewania:– Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, cukier, sypkie lub dokładnie pokruszone świeże drożdże.

    – Wlej wodę i wymieszaj składniki łyżką (mieszaj chwilę, dosłownie 30 sekund, ciasto powinno być klejące i gęste).

    – Przykryj miskę i odstaw ją np. na blat kuchenny, do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12, maksymalnie 18 godzin), najlepiej na noc, ważne by ciasto stało w temperaturze pokojowej.

    – Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość, masz pewność, że bagietki będą idealne 🙂

  2. Etap mieszania i ostatecznego dojrzewania:– Połóż czystą ściereczkę na blacie kuchennym, oprósz ją otrębami.

    – Solnicę lub inne miejsce na blacie kuchennym oprósz grubo mąką i wyłóż ciasto z miski.

    – Nabierz na dłonie trochę mąki i tymi dłońmi złóż  boki ciasta do środka tak, by stworzyć kulę.

    – Przełóż ją na ścierkę łączeniem do dołu.

    – Ciasto posyp jeszcze otrębami.

    – Przykryj je ściereczką i zostaw w spokoju i ciepłym miejscu na  1 – 2 godziny (ciasto znów powinno podwoić swoją objętość); możesz je po prostu włożyć do miski i postawić blisko grzejnika.

  3. Etap formowania:– Zanim zaczniesz dzielić ciasto na paski – przyszłe bagietki, wyjmij blachę z piekarnika, a następnie rozgrzej piekarnik do praktycznie maksymalnej temperatury 240 – 250 stopni C.

    – Blachę dokładnie posmaruj oliwą* lub olejem (możesz też użyć papieru do pieczenia i odrobiny oliwy/oleju).

    – Ciasto wyłóż na podsypany mąką blat (nie martw się konsystencją ciasta – powinno być dość rzadkie i nie uformujesz z niego idealnej kuli 🙂 ).

    – Podziel ciasto na 4 części (od razu najlepiej podzielić je na 4 paski).

    – Ostrożnie chwyć swymi dłońmi pierwszy kawałek ciasta i przenieś na blachę (najlepiej od razu z brzegu, tak by zmieścić 4 paski ciasta).

    – Rozciągnij go na długość blachy.

    – Przełóż pozostałe kawałki ciasta (przy umieszczaniu ich na blasze pamiętaj o odpowiednich odstępach ).

    – W celach estetycznych i smakowych możesz ewentualnie posypać paski ciasta gruboziarnistą solą morską.

    – Możesz również delikatnie posmarować ciasto oliwą extra virgine/odrobiną oleju.

  4. Etap pieczenia:– Ostatnią czynnością jest już tylko wstawienie blachy z ciastem do piekarnika – w środkowej części.

    – Piecz bagietki przez około 20 minut (15 – 25 minut), będą gotowe, gdy skórka będzie ładnie zrumieniona.

  5. Etap delektowania się:
    – Uruchom swoją wyobraźnię 🙂 lub skorzystaj z inspiracji:
    Wędzony łosoś z koperkiem i cytrynowym serkiem na śniadanie
    Bagietka z awokado, rukolą, sezamem na puszystym, cytrynowym serku

Składniki

  • 400 g (3 szklanki) mąki pszennej/orkiszowej/chlebowej
  • dodatkowa mąka do posypania stołu
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży
  • 300 g chłodnej wody (1 i 1/3 szklanki)
  • otręby do posypania ciasta
  • odrobina oliwy extra virgine* lub oleju
  • gruboziarnista sól morska

* oliwa z pewnością „otuli” bagietki swym aromatem, którego nie zapewni olej,  jednak zdania co do stosowania oliwy do pieczenia są podzielone – oliwa zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli i innych substancji korzystnych dla zdrowia, jednak niektóre z tych substancji są wrażliwe na wysoką temperaturę, więc po ogrzaniu, zostają utracone. Oprócz tego w trakcie ogrzewania wszystkie tłuszcze mogą ulegać częściowemu rozkładowi lub utlenianiu, co może to być przyczyną powstania związków toksycznych. Tłuszcze, które zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych są bardziej podatne na utlenianie niż tłuszcze zawierające wyłącznie formę nasyconą tych kwasów. Oliwa z oliwek zawiera dużo kwasów nienasyconych, stąd też nie zaleca się stosowania oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia do smażenia lub pieczenia, choć jako główny argument podaje się nie jej toksyczność po ogrzaniu w wysokiej temperaturze, ale utratę cennych właściwości podczas ogrzewania.

1 komentarz

  1. Świetny przepis, dziękuję! 😉

Odpowiedz na „whipped creamAnuluj pisanie odpowiedzi