Chałwa, którą zrobisz sam!

Chałwa, którą zrobisz sam!

Chałwa rozpieszcza mnie w chwilach słabości, gdy sięgam po coś słodkiego. Do słoiczka domowej chałwy sięgam również, gdy robię kremy do ciast, sosy do deserów lub urozmaicam klasyczne dania typu naleśniki. Zrobienie chałwy zajmuje dosłownie chwilę, a jej smak jest rewelacyjny!

Wykonanie

  1. Na rozgrzanej patelni upraż przez chwilę ziarna sezamu.
  2. Następnie wsyp sezam oraz cukier do blendera i zmiksuj dokładnie – trochę to musi potrwać, by wydobyć smak z ziarem.
  3. Gdy masa będzie się lepić dodaj olej ryżowy lub podgrzany lekko olej kokosowy i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  4. Chałwę przełóż do słoiczków i trzymaj ją zamkniętą, żeby nie przejmowała zapachów kuchni/lodówki.

Składniki

  • ½ kg sezamu
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju ryżowego lub oleju kokosowego

 

2 komentarze

  1. domowa chałwa- pyszna i wiemy co jemy 🙂

  2. haha, przeczytałam na fanpagu "zrób sobie CHWAŁĘ" :))) a tak serio, moja mama jest wielką fanką chałwy, więc chyba zrobię ją jej na gwiazdkę 🙂

Dodaj komentarz