Szybka sałatka ze stekiem na sałacie lodowej, gruszce z chrupiącymi kiełkami i pomidorkami koktajlowymi

Szybka sałatka ze stekiem na sałacie lodowej, gruszce z chrupiącymi kiełkami i pomidorkami koktajlowymi

Ekspresowa i dość niecodzienna sałatka, nazwana przeze mnie kompromisem pomiędzy męską fantazją o steku na obiad i kobiecą chęcią na chrupiącą sałatkę 😛

A do tego bardzo lubię tę sałatkę, bo dzięki niej wygrałam książkę „Gotuj jak Top Chef” 😀

Wykonanie

  1. Umyj warzywa i gruszkę, sałatę porwij, gruszkę pokrój w plasterki. Ułóż wszystko na talerzach.
  2. Wystarczy, że przyprawisz stek solą i pieprzem i położysz go na odrobinę rozgrzanego na patelni oleju.
  3. Pozwól mu się rumienić ok. 5 minut z każdej strony, aż będzie średnio wysmażony.
  4. Zawiń go w folię aluminiową i odstaw na około 5 minut.
  5. W czasie, gdy stek „odpoczywa” wlej na patelnie czerwone, wytrawne wino, dodaj zioła i przyprawy i zredukuj do 1/3 objętości.
  6. Sos na bazie wina w bardzo ekspresowej wersji możesz zastąpić gotowym sosem balsamico 😉
  7. Pokrój cienko stek w poprzek włókien i ułóż na sałatce. Polej sosem i wcinaj 😀

Składniki

  • polędwica wołowa oraz szczypta soli i pieprzu
  • odrobina oleju
  • główka sałaty lodowej
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 1 dojrzała gruszka
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • do sosu: szklanka czerwonego, wytrawnego wina, szczypta szałwii, tymianku, soli i pieprzu (gdy masz bardzo mało czasu sos możesz zastąpić balsamico)
  • ewentualnie także pieczywo jako dodatek dla głodomorów 🙂

Dodaj komentarz