Ekspresowa i dość niecodzienna sałatka, nazwana przeze mnie kompromisem pomiędzy męską fantazją o steku na obiad i kobiecą chęcią na chrupiącą sałatkę 😛
A do tego bardzo lubię tę sałatkę, bo dzięki niej wygrałam książkę „Gotuj jak Top Chef” 😀
Wykonanie
Umyj warzywa i gruszkę, sałatę porwij, gruszkę pokrój w plasterki. Ułóż wszystko na talerzach.
Wystarczy, że przyprawisz stek solą i pieprzem i położysz go na odrobinę rozgrzanego na patelni oleju.
Pozwól mu się rumienić ok. 5 minut z każdej strony, aż będzie średnio wysmażony.
Zawiń go w folię aluminiową i odstaw na około 5 minut.
W czasie, gdy stek „odpoczywa” wlej na patelnie czerwone, wytrawne wino, dodaj zioła i przyprawy i zredukuj do 1/3 objętości.
Sos na bazie wina w bardzo ekspresowej wersji możesz zastąpić gotowym sosem balsamico 😉
Pokrój cienko stek w poprzek włókien i ułóż na sałatce. Polej sosem i wcinaj 😀
Składniki
polędwica wołowa oraz szczypta soli i pieprzu
odrobina oleju
główka sałaty lodowej
garść kiełków rzodkiewki
1 dojrzała gruszka
kilkanaście pomidorków koktajlowych
do sosu: szklanka czerwonego, wytrawnego wina, szczypta szałwii, tymianku, soli i pieprzu (gdy masz bardzo mało czasu sos możesz zastąpić balsamico)
ewentualnie także pieczywo jako dodatek dla głodomorów 🙂