Ciastka rozśmieszające o bardzo politycznych i poprawnych składnikach na kruche ciasteczka. Sięgnie po nie każdy JTo też niebanalna propozycja na wspólną zabawę z dziećmi w kuchni, bo kto by nie chciał upiec guzików 😛
Można też zrobić guziki w ciemnej wersji, wówczas zmniejszasz ilość mąki do 185 g, zwiększasz ilość cukru pudru do 90 g i dodajesz 40 g kakao
Wykonanie
-
Wrzuć do dużej miski wszystkie i wyrób gładkie ciasto ( zaradni mogą użyć malaksera).
-
Jeśli robisz ciastka w różnych kolorach, podziel ciasto na części i do każdej z nich dodaj barwnik i dokładnie wymieszaj.
-
Ciasto owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 1 godzinę.
-
Wyjmij blachę z piekarnika, połóż na nią papier do pieczenia.
-
Na blat wysyp odrobinę mąki i rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm (możesz lekko podsypać mąką).
-
Wytnij ciasteczka większą, okrągłą foremką/kieliszkiem, potem delikatnie przyciśnij mniejszą foremką ciasto, by zrobić charakterystyczne dla guzików wgłębienie.
-
Na koniec wytnij w ciasteczku dziurki przy pomocy słomki i przy użyciu własnej inwencji twórczej.
-
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 ºC. Ciastka ułóż na blasze (mogą być ułożone dość blisko siebie).
-
Piecz je przez ok. 12 minut w temperaturze 200ºC, ale uwaga wszystko zależy od piekarnika i trzeba zajrzeć do ciasteczek po jakiś 8 minutach i ocenić ich zarumienienie.
-
Gdy będą lekko zarumienione, wyłącz piekarnik.
-
Pozwól im wystygnąć na kratce, a kiedy już wystygną przełóż je do puszki, w której możesz je trzymać przez tydzień 🙂
Składniki
- 225 g mąki pszennej
- 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 75 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- barwniki spożywcze (jeśli chcesz mieć kolorowe guziki)
- dwie okrągłe foremki do wycinania ciastek (mogą być 2 różne kieliszki do likieru)
- słomki (w przypadku większych ciastek świetnie sprawdzi się rurka do shakes)
Ciastka czy może guziki? 🙂 |
Pingback: Tort obłędnie kokosowy z truskawkami i ciasteczkowymi życzeniami – Eat Me Fit Me! :)