Ciasteczka guziki

Ciasteczka guziki

Ciastka rozśmieszające o bardzo politycznych i poprawnych składnikach na kruche ciasteczka. Sięgnie po nie każdy JTo też niebanalna propozycja na wspólną zabawę z dziećmi w kuchni, bo kto by nie chciał upiec guzików 😛

 Można też zrobić guziki w ciemnej wersji, wówczas zmniejszasz ilość mąki do 185 g, zwiększasz ilość cukru pudru do 90 g  i dodajesz 40 g kakao

Wykonanie

  1. Wrzuć do dużej miski wszystkie i wyrób gładkie ciasto ( zaradni mogą użyć malaksera).
  2. Jeśli robisz ciastka w różnych kolorach, podziel ciasto na części i do każdej z nich dodaj barwnik i dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 1 godzinę.
  4. Wyjmij blachę z piekarnika, połóż na nią papier do pieczenia.
  5. Na blat wysyp odrobinę mąki i rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm (możesz lekko podsypać mąką).
  6. Wytnij ciasteczka większą, okrągłą foremką/kieliszkiem, potem delikatnie przyciśnij mniejszą foremką ciasto, by zrobić charakterystyczne dla guzików wgłębienie.
  7. Na koniec wytnij w ciasteczku dziurki przy pomocy słomki i przy użyciu własnej inwencji twórczej.
  8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 ºC. Ciastka ułóż na blasze (mogą być ułożone dość blisko siebie).
  9. Piecz je przez ok. 12 minut w temperaturze 200ºC, ale uwaga wszystko zależy od piekarnika i trzeba zajrzeć do ciasteczek po jakiś 8 minutach i ocenić ich zarumienienie.
  10. Gdy będą lekko zarumienione, wyłącz piekarnik.
  11. Pozwól im wystygnąć na kratce, a kiedy już wystygną przełóż je do puszki, w której możesz je trzymać przez tydzień 🙂

Składniki

  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 75 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • barwniki spożywcze (jeśli chcesz mieć kolorowe guziki)
  • dwie okrągłe foremki do wycinania ciastek (mogą być 2 różne kieliszki do likieru)
  • słomki (w przypadku większych ciastek świetnie sprawdzi się rurka do shakes)

Ciastka czy może guziki? 🙂