Lekka sałatka śledziowa z rukolą, burakiem i orzechami

Lekka sałatka śledziowa z rukolą, burakiem i orzechami

 

Wykonanie

  1. Wstaw buraki do piekarnika na około 80 minut w temperaturze 160 stopni.
  2. W kostkę pokrój odsączone z oleju śledzie.
  3. Rukolę umyj i lekko osusz.
  4. Zrób dresing – wymieszaj oliwę z ziołami, pieprzem i solą.
  5. Wymieszaj śledzia z dresingiem.
  6. Orzechy lekko posiekaj, wrzuć na minutę na rozgrzaną, suchą patelnię i co chwila nimi potrząsaj.
  7. Gdy buraki się upieką, pozwól im wystygnąć, a następnie obierz i pokrój w kostkę średniej wielkości.
  8. Na talerzu ułóż rukolę, buraki ze śledziem w dresingu, całość posyp orzechami. Możesz też klasycznie wymieszać wszystkie składniki.

Składniki

  • 3 garście rukoli
  • 250 g śledzi a’la matjas
  • 3 średniej wielkości buraki
  • 2 garście orzechów (włoskie i/lub inne J)
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny

zBLOGowani.pl

2 komentarze

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

  2. Fajna, lekka sałatka! Wesołych Świąt! 🙂

Odpowiedz na „zblogowaniAnuluj pisanie odpowiedzi