Prostota zestawienia smaków tej greckiej zapiekanki może lekko zadziwiać – aromatyczne pomidory i bakłażany, ziemniaki i mięso – wszystko zapieczone w sosie beszamelowym i tyle, albo aż tyle, żeby nasycić każdego głodomora, który preferuje klasykę na talerzu. Pyszną moussakę jadłam na wyspie Kos w przecudnej restauracji Ampeli, prowadzonej przez rodzinę w okolicy miasteczka Tigaki. Wszystkie składniki wykorzystywane w kuchni pochodziły z ogrodu i zagrody przy domu, więc nie muszę chyba wspominać, że dania, które tam jadłam smakowały obłędnie. Wino może mniej, ale kto by na to zwracał uwagę, gdy sufit tworzyły pnącza winorośli i grona winogron 😛 a ze stolika oglądało się ogród pełen pomidorów, bakłażanów i ziół. Zresztą sami zobaczcie 🙂
Wykonanie sos beszamelowy
- Najpierw rozpuść masło w garnku, następnie zmniejsz ogień, dodaj mąkę i mieszaj nieustannie przy użyciu trzepaczki.
- Po około dwóch minutach (lub wcześniej, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki) zacznij powoli wlewać mleko, intensywnie mieszając je z powstającym sosem.
- Pozwól masie zgęstnieć na małym ogniu– może jej to zabrać nawet 20 minut.
- Dopraw sos solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. zdejmij go z ognia.
- Dodaj roztrzepane 2 żółtka, połowę startego sera, dokładnie wymieszaj sos, przykryj ściereczką i odstaw.
Składniki na sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- 2 żółtka
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 100 g świeżo startego sera parmezan (ewentualnie innego twardego sera)
Wykonanie
-
Przygotuj składniki: umyj ziemniaki i ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie.
-
Gdy wystygną obierz je ze skórki i pokrój w plastry ok. 0,7 cm grubości. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej lub rano, wtedy wystygną w tzn. międzyczasie, a później wystarczy je tylko obrać 🙂
-
Przygotuj bakłażana: umyj bakłażana, odetnij końcówkę i pokrój go na plasterki o grubości ok. 0,7 cm. Posól je lekko z obu stron i odstaw na około 30 minut. Następnie przełóż je na ręcznik kuchenny i dokładnie osusz z obu stron.
-
Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i smaż plasterki bakłażana aż pojawi się złoty kolor z jednej strony, następnie przewróć i smaż z drugiej strony. Usmażone plasterki bakłażana wyłóż na ręcznik kuchenny.
-
Przygotuj sos pomidorowy i mięso: obierz i pokrój w kostkę cebulę, wrzuć na odrobinę rozgrzanego na patelni oleju. Chwilę podsmaż, aż cebula się zeszkli.
-
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Dodaj mięso, mieszaj drewnianą łyżką i smaż, aż się zrumieni.
-
Wlej wino, zredukuj je, a następnie dodaj pomidory i koncentrat oraz szczyptę cukru. Dodaj przyprawy: szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki oregano, jałowca.
-
Całość duś na małym ogniu przez około 20 minut. Na koniec gotowania całość dopraw solą i czarnym pieprzem (na podstawie kubków smakowych ok. 1/3 łyżeczki).
-
Przygotuj zapiekankę: posmaruj żaroodporne naczynie masłem lub oliwą z oliwek (o użyciu oliwy do pieczenia pisałam tu). Ułóż warstwy:– na dnie umieść ziemniaki,– polej połową mięsa z sosem,– ułóż warstwę plastrów bakłażana,– ułóż warstwę bakłażana– polej sosem beszamelowym– posyp startym parmezanem
- Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 45 – 60 minut. Zapiekanka będzie gotowa, gdy ser lekko zbrązowieje.
Składniki
- 1 duży bakłażana lub dwa mniejsze
- 300 g ziemniaków
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 dojrzałe pomidory (poza sezonem pomidorów w puszce)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- przyprawa do moussaki (lub po 1/3 łyżeczki oregano, jałowca i czarnego pieprzu + szczypty gałki muszkatołowej)
- szczypta cukru
- odrobina oliwy z oliwek
- odrobina soli
- szczypta cynamonu
Uwielbiam musakę, wymaga trochę pracy, ale efekt smakowy jest tego wart.