Moussaka! Przepis na grecką musakę – zapiekankę z aromatycznym  mięsem mielonym

Moussaka! Przepis na grecką musakę – zapiekankę z aromatycznym mięsem mielonym

Prostota zestawienia smaków tej greckiej zapiekanki może lekko zadziwiać – aromatyczne pomidory i bakłażany, ziemniaki i mięso – wszystko zapieczone w sosie beszamelowym i tyle, albo aż tyle, żeby nasycić każdego głodomora, który preferuje klasykę na talerzu. Pyszną moussakę jadłam na wyspie Kos w przecudnej restauracji Ampeli, prowadzonej przez rodzinę w okolicy miasteczka Tigaki. Wszystkie składniki wykorzystywane w kuchni pochodziły z ogrodu i zagrody przy domu, więc nie muszę chyba wspominać, że dania, które tam jadłam smakowały obłędnie. Wino może mniej, ale kto by na to zwracał uwagę, gdy sufit tworzyły pnącza winorośli i grona winogron 😛 a ze stolika oglądało się ogród pełen pomidorów, bakłażanów i ziół.  Zresztą sami zobaczcie 🙂

 
 

 

 

 

Wykonanie sos beszamelowy

  1. Najpierw rozpuść masło w garnku, następnie zmniejsz ogień, dodaj mąkę i mieszaj nieustannie przy użyciu trzepaczki.
  2. Po około dwóch minutach (lub wcześniej, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki) zacznij powoli wlewać mleko, intensywnie  mieszając je z powstającym sosem.
  3. Pozwól masie zgęstnieć na małym ogniu– może jej to zabrać nawet 20 minut.
  4. Dopraw sos solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. zdejmij go z ognia.
  5. Dodaj roztrzepane 2 żółtka, połowę startego sera, dokładnie wymieszaj sos, przykryj ściereczką  i odstaw.

Składniki na sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 2 żółtka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 100 g świeżo startego sera parmezan (ewentualnie innego twardego sera)

Wykonanie

  1. Przygotuj składniki: umyj ziemniaki i ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie.
  2. Gdy wystygną obierz je ze skórki i pokrój w plastry ok. 0,7 cm grubości. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej lub rano, wtedy wystygną w tzn. międzyczasie, a później wystarczy je tylko obrać 🙂
  3. Przygotuj bakłażana: umyj bakłażana, odetnij końcówkę i pokrój go na plasterki o grubości ok. 0,7 cm. Posól je lekko z obu stron i odstaw na około 30 minut. Następnie przełóż je na ręcznik kuchenny i dokładnie osusz z obu stron.
  4. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i smaż plasterki bakłażana aż pojawi się złoty kolor z jednej strony, następnie przewróć i smaż z drugiej strony. Usmażone plasterki bakłażana wyłóż na ręcznik kuchenny.
  5. Przygotuj sos pomidorowy i mięso: obierz i pokrój w kostkę cebulę, wrzuć na odrobinę rozgrzanego na patelni oleju. Chwilę podsmaż, aż cebula się zeszkli.
  6. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Dodaj mięso, mieszaj drewnianą łyżką i smaż, aż się zrumieni.
  7. Wlej wino, zredukuj je, a następnie dodaj pomidory i koncentrat oraz szczyptę cukru. Dodaj przyprawy: szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki oregano, jałowca.
  8. Całość duś na małym ogniu przez około 20 minut. Na koniec gotowania całość dopraw solą i czarnym pieprzem (na podstawie kubków smakowych ok. 1/3 łyżeczki).
  9. Przygotuj zapiekankę: posmaruj żaroodporne naczynie masłem lub oliwą z oliwek (o użyciu oliwy do pieczenia pisałam tu). Ułóż warstwy:
    – na dnie umieść ziemniaki,
    – polej połową mięsa z sosem,
    – ułóż warstwę plastrów bakłażana,
    – polej pozostałą częścią mięsa
    – ułóż warstwę bakłażana
    – polej sosem beszamelowym
    – posyp startym parmezanem
  10. Wstaw do rozgrzanego do 180°C  piekarnika na 45 – 60  minut. Zapiekanka będzie gotowa, gdy ser lekko zbrązowieje.

Składniki

  • 1 duży bakłażana lub dwa mniejsze
  • 300 g ziemniaków
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dojrzałe pomidory (poza sezonem pomidorów w puszce)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • przyprawa do moussaki (lub po 1/3 łyżeczki oregano, jałowca i czarnego pieprzu + szczypty gałki muszkatołowej)
  • szczypta cukru
  • odrobina oliwy z oliwek
  • odrobina soli
  • szczypta cynamonu


 

1 komentarz

  1. Uwielbiam musakę, wymaga trochę pracy, ale efekt smakowy jest tego wart.

Odpowiedz na „OlkaAnuluj pisanie odpowiedzi