Niezwykła tarta o piernikowym smaku z gruszkami i aksamitnym, lekko sernikowym kremem. Nietypowe ciasto w sam raz na przełamanie świątecznej konwencji 🙂
Wykonanie
- Wysyp na stolnicę wysypujemy mąkę, dodaj zimne masło i siekaj nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy.
- Następnie dodaj cukier puder, przyprawę do piernika i żółtka, chwilkę siekaj nożem, a później rękoma zagnieć ciasto.
- Z ciasta stwórz kulę i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
- Formę posmaruj cienko masłem
- Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyklej nim formę do tarty (24cm).
- Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15 minut w 180 stopniach, aż będzie miało słomkowy kolor. Dodatkowo możesz je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami.
- Serek homogenizowany, śmietanę, cukier, jajka i skórkę z cytryny połącz ze sobą za pomocą miksera.
- Obierz gruszki, usuń pestki i pokrój na pół, a następnie ponacinaj.
- Na podpieczony spód wylej masę serową i umieść gruszki układając je promieniście.
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut w 180 stopniach.
- Pozwól ciastu wystygnąć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Przed podaniem ciasto możesz posypać płatkami migdałowymi. Smacznego i piernikowego 🙂
Składniki
- 150 g mąki (niepełna szklanka, gdy nie masz wagi kuchennej bardzo pomocna będzie aplikacja)
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 żółtka
- 4 gruszki
- 120 g śmietany 18%
- 100 g serka homogenizowanego
- 85 g cukru
- skórka starta z cytryny
- 2 jajka
- płatki migdałowe (do dekoracji)