Piernikowa tarta z gruszkami i aksamitnym kremem

Piernikowa tarta z gruszkami i aksamitnym kremem

Niezwykła tarta o piernikowym smaku z gruszkami i aksamitnym, lekko sernikowym kremem. Nietypowe ciasto w sam raz na przełamanie świątecznej konwencji 🙂

Wykonanie

  1. Wysyp na stolnicę wysypujemy mąkę, dodaj zimne masło i siekaj nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy.
  2. Następnie dodaj cukier puder, przyprawę do piernika i żółtka, chwilkę siekaj nożem, a później rękoma zagnieć ciasto.
  3. Z ciasta stwórz kulę i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
  4. Formę posmaruj cienko masłem
  5. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyklej nim formę do tarty (24cm).
  6. Ciasto nakłuj widelcem  i wstaw do piekarnika na około 15 minut w 180 stopniach, aż będzie miało słomkowy kolor. Dodatkowo możesz je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami.
  7. Serek homogenizowany, śmietanę, cukier, jajka i skórkę z cytryny połącz ze sobą za pomocą miksera.
  8. Obierz gruszki, usuń pestki i pokrój na pół, a następnie ponacinaj.
  9. Na podpieczony spód wylej masę serową i umieść gruszki układając je promieniście.
  10. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut w 180 stopniach.
  11. Pozwól ciastu wystygnąć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  12. Przed podaniem ciasto możesz posypać płatkami migdałowymi. Smacznego i piernikowego 🙂

Składniki

  • 150 g mąki (niepełna szklanka, gdy nie masz wagi kuchennej bardzo pomocna będzie aplikacja)
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 żółtka
  • 4 gruszki
  • 120 g śmietany 18%
  • 100 g serka homogenizowanego
  • 85 g cukru
  • skórka starta z cytryny
  • 2 jajka
  • płatki migdałowe (do dekoracji)

 

zBLOGowani.pl

Dodaj komentarz