Sałatka szczególnie polecana wielbicielom sushi 🙂 Zresztą, inspiracją była sałatka podawana w jednym z barów sushi ;P Jest bardzo prosta (choć w połączeniu smaków dość zaskakująca), a jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Zdecydowanie najlepszy dodatek do sushi 🙂
Wykonanie
Zroluj paluszki krabowe, tak by rozdzieliły się na niteczki, następnie pokrój je tak, by te niteczki były długości około 1 cm.
Pora umyj i posiekaj dość drobno.
Obierz awokado i pokrój w drobną kostkę.
Wymieszaj pastę miso z majonezem i sosem tabasko (ilość zależy od twojej wrażliwości na pikantne przyprawy, zamiast tabasco możesz dodać też wasabi lub chilli).
Wszystkie składniki wymieszaj z sosem.
Spróbuj i ewentualnie dopraw tabasco. Możesz podać z pieczywem.
Składniki
300 g surimi (paluszków krabowych)
1 awokado
por (kawałek o długości 8-10 cm)
1 płaska łyżka pasty miso
2 łyżki majonezu
odrobina zielonego tabasco i chilli (ewentualnie wasali i chilli)