… aromatyczna, przełożona nieprzyzwoicie orzechowym nadzieniem z rumem, które wprost rozpływa się w ustach.
Wykonanie CIASTO DROŻDŻOWE
-
Wymieszaj mąkę pszenną z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrób zaczyn – taki jak w tym przepisie), dodaj cukier, sól, a potem mleko wymieszane z resztą składników.
-
A teraz wyrabianie ciasta – obiema dłońmi wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Gdyby ciasto było baaaardzo rzadkie (ciasto jest dość rzadkie), możesz dosypać kilka łyżek mąki.
-
Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
-
Zostaw je tam na jakieś 1,5 godziny, by mogło podwoić swoją objętość.
Składniki CIASTO DROŻDŻOWE
- 3 szklanki mąki pszennej
- 12 g suchych drożdży lub 24 g drożdży świeżych
- 4 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 90 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1 łyżka cukru waniliowego
oraz do posmarowania:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka,
Wykonanie NADZIENIE
-
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz białka.
-
Białko ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą orzechową.
Składniki NADZIENIE ORZECHOWO-RUMOWE
- 300 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan,
- 150 g ciemnego brązowego cukru
- 120 g śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki ciemnego rumu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 białko
Wykonanie KRUSZONKA
-
Wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem, zalej gorącym masłem i wymieszaj widelcem.
-
Następnie palcami stwórz kruszonkę – możesz dodać trochę mąki, gdyby konsystencja była nieodpowiednia, czyli wtedy, gdy kruszonka będzie zbyt mokra.
Składniki KRUSZONKA
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g cukru
- 60 g masła, roztopionego
Zrób struclę:
-
Gdy ciasto wyrośnie, mocno je uderz i wyrabiaj je jeszcze przez chwilę.
-
Posmaruj masłem i oprósz mąką pszenną formę (najlepiej o podstawie 23 x 13 cm lub większej).
-
Ciasto rozwałkuj tak, by szerokością odpowiadało długości formy i posmaruj nadzieniem.
-
Ciasto zwijaj wzdłuż krótszego boku jak roladę.
-
Brzegi rolady zawiń pod spód i przełóż ciasto do formy.
-
Długim nożem natnij struclę aż do samego dna.
-
Posmaruj jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka, posyp równomiernie kruszonką.
-
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 10 minut.
-
Zdejmij ściereczkę i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 190ºC (bez termoobiegu) na około 40 – 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
-
Gdy stwierdzisz, że ciasto jest rumiane, a suchy patyczek potwierdzi stan upieczenia, wyłącz piekarnik, uchyl go lekko i pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku.