Strucla orzechowa z drożdżowego ciasta

Strucla orzechowa z drożdżowego ciasta

… aromatyczna, przełożona nieprzyzwoicie orzechowym nadzieniem z rumem, które wprost rozpływa się w ustach.

Wykonanie CIASTO DROŻDŻOWE

  1. Wymieszaj mąkę pszenną z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrób zaczyn – taki jak w tym przepisie), dodaj cukier, sól, a potem mleko wymieszane z resztą składników.
  2. A teraz wyrabianie ciasta – obiema dłońmi wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Gdyby ciasto było baaaardzo rzadkie (ciasto jest dość rzadkie), możesz dosypać kilka łyżek mąki.
  3. Uformuj  z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką  i  odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Zostaw je tam na jakieś 1,5 godziny, by mogło podwoić swoją  objętość.

Składniki CIASTO DROŻDŻOWE

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 12 g suchych drożdży lub 24 g drożdży świeżych
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 90 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 łyżka cukru waniliowego

oraz do posmarowania:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka,

Wykonanie NADZIENIE

  1. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz białka.
  2. Białko ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą orzechową.

Składniki NADZIENIE ORZECHOWO-RUMOWE

  • 300 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan,
  • 150 g ciemnego brązowego cukru
  • 120 g śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko

Wykonanie KRUSZONKA

  1. Wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem, zalej gorącym masłem i  wymieszaj widelcem.
  2. Następnie palcami stwórz  kruszonkę – możesz dodać trochę mąki, gdyby konsystencja była nieodpowiednia, czyli wtedy, gdy kruszonka będzie zbyt mokra.

Składniki KRUSZONKA

  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g cukru
  • 60 g masła, roztopionego

Zrób struclę:

  1. Gdy ciasto wyrośnie,  mocno  je uderz i wyrabiaj je jeszcze przez chwilę.
  2. Posmaruj masłem i oprósz mąką pszenną formę (najlepiej o podstawie 23 x 13 cm lub większej).
  3. Ciasto rozwałkuj tak, by szerokością odpowiadało długości formy i posmaruj nadzieniem.
  4. Ciasto zwijaj wzdłuż krótszego boku jak roladę.
  5. Brzegi rolady zawiń pod spód i przełóż ciasto do formy.
  6. Długim nożem natnij struclę aż do samego dna.
  7. Posmaruj  jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka, posyp równomiernie kruszonką.
  8. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 10 minut.
  9. Zdejmij ściereczkę i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 190ºC (bez termoobiegu) na około 40 – 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
  10. Gdy stwierdzisz, że ciasto jest rumiane, a suchy patyczek potwierdzi stan upieczenia, wyłącz piekarnik, uchyl go lekko i pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku.

 

 
zBLOGowani.pl

Dodaj komentarz