Trufle z suszoną żurawina i kaszką kuskus

Trufle z suszoną żurawina i kaszką kuskus

Wykonanie

  1. Zalej kuskus wrzątkiem, tak by woda sięgała 1 cm nad powierzchnię kaszy.
  2. Dodaj sól i odstaw kaszę, żeby wystygła.
  3. Rozpuść masło,  wlej śmietankę  i wrzuć połamaną czekoladę.
  4. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i zdejmij z ognia i pozwól masie lekko wystygnąć.
  5. Przy pomocy blendera rozdrobnij herbatniki i biszkopty. Dodaj kaszkę i zmiksuj wszystko.
  6. Połącz przestudzoną masę z herbatnikami i kaszką kuskus.
  7. Dodaj likier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Wstaw masę do lodówki na kwadrans – formowanie kulek będzie łatwiejsze.
  9. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego – w każdej schowaj 2-3 kawałki żurawiny.
  10. Każdą kulkę obtocz w wiórkach kokosowych.
  11. Pozwól sobie na odrobinę kokosowej przyjemności.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 100 g herbatników
  • 15 podłużnych biszkoptów
  • 30 g masła 82 %
  • 200 g dobrej białej czekolady
  • 60 ml likieru jajecznego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/3 łyżeczki soli

    •  

 

zBLOGowani.pl

Dodaj komentarz