Kopiec kreta, czyli nieprzyzwoicie czekoladowe ciasto z bananami i śmietanowym kremem

Kopiec kreta, czyli nieprzyzwoicie czekoladowe ciasto z bananami i śmietanowym kremem

Przepis na domową wersję popularnego ciasta z pudełka ;p

Uwielbiam ciasta z owocami i choć banany w tak dużej ilości nie sprawią, że ciasto będzie lżejsze (wręcz przeciwnie! :p), to bez większych wyrzutów sumienia pozwalam sobie na dokładkę tego ciasta. A poza tym to absolutna klasyka, jeśli chodzi o połączenie smaków  – czekolada + banany + bita śmietana. Uwierzcie mi, że takie połączenie zdobywa serce każdego 🙂

Wykonanie

  1. Ubij białka ze szczyptą soli, dodaj cukier, miksuj dodając żółtka, mąkę, orzechy i kakao.

  2. Wlej na dużą blachę i piecz w  160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

  3. Pozwól ciastu wystygnąć, zeskrob nożem skórkę z ciasta, ale uwaga – będziesz musiał ją wykorzystać do posypania ciasta 🙂
  4. Banany pokrój w plasterki o grubości ok. ½ cm i rozłóż równomiernie na biszkopcie.
  5. Wlej do garnka 150 ml śmietany i dodaj 2,5 tabliczki mlecznej czekolady, rozpuść wszystko dokładnie i podgrzewaj, aż pojawią się pęcherzyki.
  6. Polej banany gorącą czekoladą. Pozwól ciastu zupełnie wystygnąć.
  7. Pozostałą śmietanę, czyli ok. 450 ml ubij z 1 łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym.
  8. Wylej śmietanę na całe ciasto i posyp „okruchami”. Możesz je zastąpić startą czekoladą mleczną (zostało Ci pół tabliczki :P).

Składniki

  • 5 bananów

biszkopt

  • 7 jaj
  • 9 łyżek cukru
  • 20 dag zmielonych orzechów laskowych (można z nich zrezygnować zwiększając ilość mąki do 1 pełnej szklanki)
  • 1 ½ łyżki mąki
  • 1/3 szklanki kakao

krem

  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 czekolady mleczne
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 
przepis-ciasto-kopiec-kreta-czekolada-banan-krem2

4 komentarze

  1. wspaniałe! czy mogę prosić o wymiary blaszki?

  2. PYSZNE CIACHO;) UWIELBIAM! ZAPRASZAM NA CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ WIŚNIOWĄ :POZDRAWIAM;
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html

  3. Ciasto robiłam w blaszce 24×30 (wymiary dna), myślę, że w trochę większej też będzie ok – ciasto będzie trochę niższe, ale nie straci swoich proporcji.

  4. Wyszło Ci zachwycająco 🙂

Odpowiedz na „LoreleiAnuluj pisanie odpowiedzi