Serniczki z musem z czarnej porzeczki, sosem z białej czekolady ipłatkami kokosa

Serniczki z musem z czarnej porzeczki, sosem z białej czekolady ipłatkami kokosa

Klasyczne danie rodem z polskich barów mlecznych odpowiednio uatrakcyjnione aksamitnym sosem z białej czekolady i żeby nie było za słodziutko czy nudnawo – kwaśnym musem z czarnej porzeczki i chrupiącymi płatkami kokosa. Propozycja na słodko-kwaśne śniadanie 😛

Wykonanie

  1. Oczyść i umyj porzeczki i zblenduj dokładnie.
  2. W garnuszku na małym ogniu rozpuść czekoladę z odrobiną mleka.
  3. Jeśli masz czas i chęci możesz zemleć twaróg w maszynce, jeśli nie po prostu zaatakuj go widelcem (w przypadku serka wystarczy go przełożyć do miski).
  4. Dodaj jajko, cukier i a następnie miksuj, dodaj mąkę i wymieszaj.
  5. Musisz ocenić gęstość masy – wg przepisu powinna wyjść dość gęsta choć lekko płynna (taki oksymoron ;p).
  6. Na patelni rozgrzej odrobine oleju i nakładaj łyżką ciasto.
  7. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut aż do zrumienienia.
  8. Dodawaj ciepłe polane sosem z białej czekolady.

Składniki

  • 250 g twarogu (w wersji dla leniwców niesłodzonego serka homogenizowanego)
  • 1 jajko
  • 75 g mąki
  • 20-50 g cukru (w zależności od kubków smakowych)
  • olej do smażenia (w wersji fit papieru do pieczenia i czujnego oka :))
  • 100 g czarnych porzeczki
  • ½ tabliczki czekolady
  • odrobina mleka

2 komentarze

  1. ale to musiało być obłędnie pyszne!

Odpowiedz na „Magdalena KuchajaAnuluj pisanie odpowiedzi