Kremowa, ziemniaczana zupa, w której słodki smak kukurydzy przełamuje aromatyczna natka pietruszki. Przepyszna zupa, przygotowywana była już przeze mnie wielokrotnie, bo połączenie dość uniwersalnych składników i wydobyty z nich smak zdobywają uznanie każdego gościa : )
Wykonanie
-
Jeśli posiadasz większy garnek z teflonową powierzchnią, to użyj go zamiast patelni w przyrządzaniu tej zupy.
-
Obierz i pokrój w dość drobną kostkę ziemniaki.
-
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju, po chwili dodaj pokrojone ziemniaki i pozwól na integrację na patelni.
-
W tym czasie możesz pokroić boczek w drobną kostkę.
-
Wrzuć boczek do garnka/ na patelnię i wymieszaj z ziemniakami i cebulą, smaż około 7 minut od czasu do czasu mieszając.
-
Rozdrobnij krakersy, zalej je szklanką mleka i odstaw na kilka minut.
-
Do garnka wlej wywar, dodaj kukurydzę i krakersy z mlekiem.
-
Gotuj zupę przez około 20 minut – do miękkości ziemniaków.
-
Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i przyprawy do smaku.
-
Talerze udekoruj posiekaną pietruszką i wcinaj : )
Składniki
- 3 duże ziemniaki (ok. 600g)
- 1 duża cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 1 puszka kukurydzy
- 500 ml wywaru mięsnego
- 1 szklanka mleka
- 75 g krakersów
- 100 ml śmietanki 30 %
- sól i pieprz (najlepiej białego) do smaku
- natka pietruszki (do dekoracji)