Amerykańska zupa ziemniaczana z kukurydzą i boczkiem

Amerykańska zupa ziemniaczana z kukurydzą i boczkiem

Kremowa, ziemniaczana zupa, w której słodki smak kukurydzy przełamuje aromatyczna natka pietruszki. Przepyszna zupa, przygotowywana była już przeze mnie wielokrotnie, bo połączenie dość uniwersalnych składników i wydobyty z nich smak zdobywają uznanie każdego gościa : )

Wykonanie

  1.  Jeśli posiadasz większy garnek z teflonową powierzchnią, to użyj go zamiast patelni w przyrządzaniu tej zupy.
  2. Obierz i pokrój w dość drobną kostkę ziemniaki.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju, po chwili dodaj pokrojone ziemniaki i pozwól na integrację na patelni.
  4. W tym czasie możesz pokroić boczek w drobną kostkę.
  5. Wrzuć boczek do garnka/ na patelnię i wymieszaj z ziemniakami i cebulą, smaż około 7 minut od czasu do czasu mieszając.
  6. Rozdrobnij krakersy, zalej je szklanką mleka i odstaw na kilka minut.
  7. Do garnka wlej wywar, dodaj kukurydzę i krakersy z mlekiem.
  8. Gotuj zupę przez około 20 minut – do miękkości ziemniaków.
  9. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i przyprawy do smaku.
  10. Talerze udekoruj posiekaną pietruszką i wcinaj : )

Składniki

  • 3 duże ziemniaki (ok. 600g)
  • 1 duża cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 500 ml wywaru mięsnego
  • 1 szklanka mleka
  • 75 g krakersów
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sól i pieprz (najlepiej białego) do smaku
  • natka pietruszki (do dekoracji)

 

Dodaj komentarz