Ekspresowa tarta z łososiem, szpinakiem, fetą i pomidorkami koktajlowymi

Ekspresowa tarta z łososiem, szpinakiem, fetą i pomidorkami koktajlowymi

Tarta na cieście francuskim, której zrobienie zajmie Ci dosłownie chwilę, a połączenie składników zagwarantuje sycący, pełnowartościowy ale i zdrowy posiłek. Większość składników znajdziesz w swojej lodówce, więc – do dzieła!

Wykonanie

  1. Wyłóż ciasto francuskie w formie do  pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 15 minut.
  2. Roztrzep jajka, a następnie wymieszaj je z mlekiem, dodaj starty żółty ser i wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Możesz dodać szczyptę soli (wg mnie jest zbędna, bo i żółty ser i feta są już dość słone).
  4. Wrzuć pokrojoną w kostkę  fetę i delikatnie wymieszaj masę.
  5. Na podpieczone ciasto wyłóż kawałki łososia, połówki pomidorków koktajlowych i liście szpinaku.
  6. Wlej masę serową i posyp pokruszonymi ziarnami czerwonego pieprzu.
  7. Wstaw tartę  do piekarnika na 20 minut w temp. 180°C.
  8. Podawaj prosto z piekarnika : )

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 75 g wędzonego łososia
  • 100 g fety
  • 50 g żółtego sera (dowolnego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 garście szpinaku (liście)
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu
  • szczypta soli (możesz z niej zrezygnować)

1 komentarz

  1. Wygląda przepysznie! Składniki uwielbiam, spróbuje 🙂

Dodaj komentarz