Tarta na cieście francuskim, której zrobienie zajmie Ci dosłownie chwilę, a połączenie składników zagwarantuje sycący, pełnowartościowy ale i zdrowy posiłek. Większość składników znajdziesz w swojej lodówce, więc – do dzieła!
Wykonanie
-
Wyłóż ciasto francuskie w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 15 minut.
-
Roztrzep jajka, a następnie wymieszaj je z mlekiem, dodaj starty żółty ser i wymieszaj wszystko dokładnie.
-
Możesz dodać szczyptę soli (wg mnie jest zbędna, bo i żółty ser i feta są już dość słone).
-
Wrzuć pokrojoną w kostkę fetę i delikatnie wymieszaj masę.
-
Na podpieczone ciasto wyłóż kawałki łososia, połówki pomidorków koktajlowych i liście szpinaku.
-
Wstaw tartę do piekarnika na 20 minut w temp. 180°C.
-
Podawaj prosto z piekarnika : )
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 75 g wędzonego łososia
- 100 g fety
- 50 g żółtego sera (dowolnego)
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 garście szpinaku (liście)
- 7 pomidorków koktajlowych
- kilka ziaren czerwonego pieprzu
- szczypta soli (możesz z niej zrezygnować)
Wygląda przepysznie! Składniki uwielbiam, spróbuje 🙂