Wykonanie PLACKI
- Zmiksuj jajka.
- Dodawaj stopniowo pozostałe składniki
- Usmaż naleśniki.
Składniki
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki i szczypty soli
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
Wykonanie KREM
-
W garnku rozgrzej mleko kokosowe, wrzuć do niego wiórki kokosowe i gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.
-
Do gorącego kremu wrzuć kostki czekolady i cukier puder i wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Spróbuj i zdecyduj, czy krem jest wystarczająco słodki (uwaga do czekoladoholików 🙂 )
-
Gdy krem odrobinę przestygnie dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.
-
Dodaj sok z cytryny i ewentualnie malibu (żeby podkręcić trochę smak)
-
Na talerzu ułóż naleśnik, posmaruj go łyżką dżemu i nałóż krem, czynność powtórz, aż do momentu, gdy skończą Ci się naleśniki 😛 tylko zostaw krem na najwyższą warstwę.
-
Całość udekoruj porzeczkami i płatkami migdałów.
-
Przy krojeniu warto wbić w środek wykałaczkę – dzięki temu tort nie będzie się rozsuwał 😛
Składniki KREM I DEKORACJA
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 biała czekolada
- 50 g wiórek kokosowych
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru (jeśli uwielbiasz słodycze zwiększ ilość do 5 łyżek)
- 1 łyżka soku z cytryny
- ewentualnie odrobina malibu lub likieru kokosowego
- Oraz kilka łyżek dżemu malinowego lub truskawkowego
- do dekoracji: 2 gałązek czerwonej porzeczki lub garści wiśni, malin lub innych kwaśnych owoców
- płatki migdałów
Wygląda on przepysznie! Mniaam 🙂
torty naleśnikowe to super pomysł! 🙂