Naleśnikowy tort z kremem rafaello i czerwonymi porzeczkami

Naleśnikowy tort z kremem rafaello i czerwonymi porzeczkami

Wykonanie PLACKI

  1. Zmiksuj jajka.
  2. Dodawaj stopniowo pozostałe składniki
  3. Usmaż naleśniki.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki i szczypty soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej

Wykonanie KREM

  1. W garnku rozgrzej mleko kokosowe, wrzuć do niego wiórki kokosowe i gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.
  2. Do gorącego kremu wrzuć kostki czekolady i cukier puder i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Spróbuj i zdecyduj, czy krem jest wystarczająco słodki (uwaga do czekoladoholików 🙂 )
  4. Gdy krem odrobinę przestygnie dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj sok z cytryny i ewentualnie malibu (żeby podkręcić trochę smak)
  6. Na talerzu ułóż naleśnik, posmaruj go łyżką dżemu i nałóż krem, czynność powtórz, aż do momentu, gdy skończą Ci się naleśniki 😛 tylko zostaw krem na najwyższą warstwę.
  7. Całość udekoruj porzeczkami i płatkami migdałów.
  8. Przy krojeniu warto wbić w środek wykałaczkę – dzięki temu tort nie będzie się rozsuwał 😛

Składniki KREM I DEKORACJA

  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 biała czekolada
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (jeśli uwielbiasz słodycze zwiększ ilość do 5 łyżek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ewentualnie odrobina malibu lub likieru kokosowego
  • Oraz kilka łyżek dżemu malinowego lub truskawkowego
  • do dekoracji: 2 gałązek czerwonej porzeczki lub garści wiśni, malin lub innych kwaśnych owoców
  • płatki migdałów

 

2 komentarze

  1. Wygląda on przepysznie! Mniaam 🙂

  2. torty naleśnikowe to super pomysł! 🙂

Odpowiedz na „Agata WójcikAnuluj pisanie odpowiedzi