Pizza z rukolą, chorizo, szynką serrano i oliwkami  na ziołowym spodzie z mąki pełnoziarnistej

Pizza z rukolą, chorizo, szynką serrano i oliwkami na ziołowym spodzie z mąki pełnoziarnistej

Wykonanie

  1. Rozpuść drożdże w letniej wodzie, potem dodaj szklankę mąki, sól cukier i oliwę i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Gdy rozczyn wyrośnie dodaj, zioła, czosnek oraz resztę mąki i wyrób ciasto (będzie gotowe, gdy zacznie odchodzić od dłoni).
  3. Podziel ciasto na 2 części i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na 20 minut.
  4. W tym czasie przejdź do punktu 2. i przygotuj sos.
  5. Gdy ciasto podrośnie będziesz miała/miał materiał na 2 pizze o średnicy 25 cm : )
  6. Weź w dłonie jedną część ciasta i formuj w powietrzu rękami okrągły placek, możesz też klasycznie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką.
  7. Rozsmaruj oliwę na blasze i wstaw blachę do piekarnika.
  8. Rozgrzej piekarnik ustawiając najwyższą temperaturę (opcja pieczenia z góry i dołu).
  9. Połóż placek na blachę i piecz przez 5 minut – do momentu lekkiego zbrązowienia ciasta

Składniki ciasto

  • 2,5-3 szklanek mąki pełnoziarnistej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody (lub ciut więcej w zależności od ciasta)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oliwy do posmarowania blachy
  • 1 czubata łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku (startego na tarce lub bardzo drobno posiekanego)

Wykonanie

  1. Sos:po prostu wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Posmaruj placki sosem i ułóż mozarellę, serrano, chorizo, oliwki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  3. Wstaw pizzę do piekarnika na około 10-15 minut.
  4. Będzie gotowa gdy brzegi ładnie się zarumienią a skórka pomidorów się zmarszczy 🙂
  5. Pizzę przed podaniem posyp rukolą.

Składniki sos i dodatki

do sosu:
  • szklanka przecieru (nie koncentratu) pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano lub/i bazylii)
 jako dodatki:
  • 8 plasterków szynki serrano
  • 12 plasterków kiełbasy chorizo
  • dwie garście rukoli
  • 200 g czarnych oliwek bez pestek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 55 g mozzerelli w cienkich plasterkach

Pyszna pizza Kuchnia hiszpańska i portugalska

1 komentarz

  1. Ta pizza ma wszystko co kocham 🙂 Chorizo, oliwki i rukola… Boska!

Dodaj komentarz