Świetne ciasto o intensywnym smaku prażonego słonecznika w chrupiącym karmelu, a oprócz tego czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach. Przygotuj dzień wcześniej słonecznik w karmelu i masę kremową (masło + słonecznik + masa kajmakowa). Możesz też upiec dzień wcześniej ciasto – nie trzeba będzie czekać, aż wystygnie J Ciasto możesz udekorować mini bezami, prażonym słonecznikiem lub bitą śmietaną.
Wykonanie słonecznika w chrupiącym karmelu
-
Umieść wszystkie składniki w niedużym garnku, wymieszaj i zagotuj.
-
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj bardzo cienką warstwą oleju (najlepiej odrobinę oleju rozprowadzić po prostu dłonią).
-
Wylej masę słonecznikową i piecz ją przez koło 20 minut w temperaturze 180ºC lub do złotego koloru. Uważaj, żeby nie przypalić słonecznika – będzie gorzki.
-
Wystudź słonecznik a następnie rozdrobnij – ręcznie lub w malakserze.
Składniki chrupiący słonecznik
- 250 g łuskanego słonecznika
- 70 g masła
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka
Wykonanie masy kremowej
- Wrzuć masło i masę kajmakową do miksera i utrzyj na gładką masę.
- Dodaj pokruszony słonecznik i zmiksuj.
- Wstaw masę do lodówki.
Składniki masa kremowa
- 200 g masła
- 1 puszka (400 g) masy kajmakowej
- pokruszony karmelowy słonecznik, który upiekłaś/upiekłeś wcześniej
Wykonanie CIASTO
-
Rozpuść w garnuszku olej, wodę, 1 szklankę cukru i kakao.
-
Gdy cukier połączy się z pozostałymi składnikami, zdejmij masę z palnika i pozwól jej zupełnie wystygnąć.
-
Gdy masa wystygnie:Przesiej mąkę, proszek, sodę.
-
Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.
-
Pod koniec ubijania powoli i stopniowo dodawaj drobny cukier do wypieków i chwilę miksuj.
-
Następnie dodaj wszystkie żółtka i ubijaj do otrzymania kremowej pianki.
-
Wlej masę kakaową i połącz wszystko mikserem, ale na wolnych obrotach lub po prostu wymieszaj drewnianą łyżką.
-
Wsyp suche składniki i delikatnie wymieszaj łyżką.
-
Wyłóż dno formy o wymiarach 25 x 35 cm papierem do pieczenia.
-
Wlej do niej ciasto i wyrównaj.
-
Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka, a potem je wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Składniki CIASTO
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki wody
- 1 szklanka cukru (do rozpuszczenia)
- 3 płaskie łyżki kakao
- 5 jajek, białko i żółtko oddzielnie
- ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie polewy z czekolady
- Posiekaj obie czekolady.
- Przelej kremówkę do małego garnuszka, podgrzej prawie do wrzenia, ale nie dopuść by się zagotowała.
- Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i po chwili dokładnie wymieszaj.
- Polej ciasto, gdy masa zacznie lekko gęstnieć
Składniki polewa z czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
Wykonanie nasączenie i łączenie warstw
-
Wymieszaj likier z wodą.
-
A teraz łączenie wszystkich elementów: Ułóż na tacy jeden z blatów kakaowych.
-
Nasącz go połową mieszanki z likierem.
-
Wyłóż na nasączone ciasto kremową masę kajmakową i wyrównaj.
-
Przykryj drugim blatem kakaowym.
-
Nasącz go resztą ponczu.
-
Wylej na ciasto polewę czekoladową i równo rozprowadź.
-
Wstaw ciasto do lodówki
-
Po schłodzeniu ciasto pokrój w kwadraty i udekoruj wg własnego pomysłu – na ciemnej polewie ładnie wyglądają mini bezy : )
-
Ciasto przechowuj w lodówce na najwyższej półce : )
-
Miłego oblizywania palców 😛
Składniki nasączenie
- ¼ szklanki likieru kawowego
- ¼ szklanki wody