Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

Świetne ciasto o intensywnym smaku prażonego słonecznika w chrupiącym karmelu, a oprócz tego czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach. Przygotuj dzień wcześniej słonecznik w karmelu i  masę kremową (masło + słonecznik + masa kajmakowa). Możesz też upiec dzień wcześniej ciasto – nie trzeba będzie czekać, aż wystygnie J Ciasto możesz udekorować mini bezami, prażonym słonecznikiem lub bitą śmietaną.

Wykonanie słonecznika w chrupiącym karmelu

  1. Umieść wszystkie składniki w niedużym garnku, wymieszaj i zagotuj.
  2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj bardzo cienką warstwą oleju (najlepiej odrobinę oleju rozprowadzić po prostu dłonią).
  3. Wylej masę słonecznikową i piecz ją przez koło 20 minut w temperaturze 180ºC lub do złotego koloru. Uważaj, żeby nie przypalić słonecznika – będzie gorzki.
  4. Wystudź słonecznik a następnie rozdrobnij – ręcznie lub w malakserze.

Składniki chrupiący słonecznik

  • 250 g łuskanego słonecznika
  • 70 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka

Wykonanie masy kremowej

  1. Wrzuć masło i masę kajmakową do miksera i utrzyj na gładką masę.
  2. Dodaj pokruszony słonecznik i zmiksuj.
  3. Wstaw masę do lodówki.

Składniki masa kremowa

  • 200 g masła
  • 1 puszka (400 g) masy kajmakowej
  • pokruszony karmelowy słonecznik, który upiekłaś/upiekłeś wcześniej

Wykonanie CIASTO

  1. Rozpuść w garnuszku olej, wodę, 1 szklankę cukru i kakao.
  2. Gdy cukier połączy się z pozostałymi składnikami, zdejmij masę z palnika i pozwól jej zupełnie wystygnąć.
  3. Gdy masa wystygnie:Przesiej mąkę, proszek, sodę.
  4. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.
  5. Pod koniec ubijania powoli i stopniowo dodawaj drobny cukier do wypieków i chwilę miksuj.
  6. Następnie dodaj wszystkie żółtka i ubijaj do otrzymania kremowej pianki.
  7. Wlej masę kakaową i połącz wszystko mikserem, ale na wolnych obrotach lub po prostu wymieszaj drewnianą łyżką.
  8. Wsyp suche składniki i delikatnie wymieszaj łyżką.
  9. Wyłóż dno formy o wymiarach 25 x 35 cm papierem do pieczenia.
  10. Wlej do niej ciasto i wyrównaj.
  11. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka, a potem je wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  12. Gdy ciasto całkowicie wystygnie wyjmij je delikatnie z formy i przekrój ostrym nożem na 2 blaty kakaowe (możesz też użyć nitki)

Składniki CIASTO

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (do rozpuszczenia)
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 5 jajek, białko i żółtko oddzielnie
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 ½  szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie polewy z czekolady

  1. Posiekaj obie czekolady.
  2. Przelej kremówkę do małego garnuszka, podgrzej prawie do wrzenia, ale nie dopuść by się zagotowała.
  3. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i po chwili dokładnie wymieszaj.
  4. Polej ciasto, gdy masa zacznie lekko gęstnieć

Składniki polewa z czekolady

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

Wykonanie nasączenie i łączenie warstw

  1.  Wymieszaj likier z wodą.
  2. A teraz łączenie wszystkich elementów: Ułóż na tacy jeden z blatów kakaowych.
  3. Nasącz go połową mieszanki z likierem.
  4. Wyłóż na nasączone ciasto kremową masę kajmakową i wyrównaj.
  5. Przykryj drugim blatem kakaowym.
  6. Nasącz go resztą ponczu.
  7. Wylej na ciasto polewę czekoladową i równo rozprowadź.
  8. Wstaw ciasto do lodówki
  9. Po schłodzeniu ciasto pokrój w kwadraty i udekoruj wg własnego pomysłu – na ciemnej polewie ładnie wyglądają mini bezy : )
  10. Ciasto przechowuj  w lodówce na najwyższej półce : )
  11. Miłego oblizywania palców 😛

Składniki nasączenie

  • ¼ szklanki likieru kawowego
  • ¼  szklanki wody

 

Dodaj komentarz